En menneskelig koloni på Mars har vært en drøm for rom-fantaster i flere tiår. Nå virker drømmen nærmere enn noensinne. Ifølge de mest optimistiske tidsplanene setter vi våre føtter på Mars allerede innen ti år.

Det er selvfølgelig en rekke utfordringer med å bosette seg på den røde planeten. Én av dem – som du kanskje ikke har tenkt på før – er å føde der.

Det er nemlig enklere sagt enn gjort – i den grad man noen gang kan bruke ordet «enkel» i forbindelse med en fødsel.

Er du nysgjerrig på hvordan livet på Mars kan fortone seg? Sesong to av den påkostede storserien «Mars» har premiere på National Geographic 11. november kl. 21.00. Serien tar blant annet opp spørsmålet om graviditet og fødsel på Mars.

– Stor risiko

– Jeg tror det er fullt mulig å bære frem og føde barn på Mars – men det vil skje med en langt større risiko enn på jorda. Så da må man spørre seg om hvorfor det er nødvendig, sier romforsker Knut Robert Fossum, og legger raskt til:

– Jeg ville nok helst utsatt fødsel i verdensrommet til det faktisk er behov for det.

Fossum, som er forskningsleder ved CIRiS – Senter for tverrfaglig forskning i rommet, påpeker at det er flere medisinske utfordringer vi må løse om mennesker skal bo på Mars over lengre tid, uavhengig om vi skal føde marsboere der eller ikke.

Amelie Durand (Clémentine Poidatz) og Javier Delgado (Alberto Ammann) har et forhold i sesong to av «Mars».

Så hva sier forskningen? En internasjonal forskergruppe har diskutert disse utfordringene i en artikkel i tidsskriftet Futures.

Gigantisk utfordring

For det første er atmosfæren på Mars 100 ganger tynnere enn atmosfæren på jorda og beskytter oss langt mindre mot skadelig stråling. Det kan stikke kjepper i hjulene for en varig Mars-koloni.

Det er velkjent at stråling er skadelig for egg- og sædceller, utvikling av embryoer og foster, og blir allerede ansett som en stor helsefare for astronauter.

Season 2 Space GIF by National Geographic Channel - Find & Share on GIPHY

Det høye stressnivået astronauter utsettes for, trekkes også frem som farlig for et foster.

– En viktig faktor er det høye nivået av stress og tøffe psykologiske forhold generelt, sier Konrad Szocik, en av forskerne bak studien, til The Daily Beast.

Szocik beskriver derfor en suksessfull fødsel på som en «gigantisk utfordring».

Tap av muskler og ben

En tredje usikkerhet er hvordan redusert tyngdekraft vil påvirke helsen til både mor og spedbarn.

På Mars er tyngdekraften en drøy tredel så sterk som på jorda, mens i «rommet» mellom planetene er det ingen tyngdekraft å snakke om.

Fossum forteller at det finnes lite forskning på hvordan vi blir påvirket av redusert tyngdekraft. Vektløshet fører imidlertid til tap av muskelvev og benvev. På Den internasjonale romstasjonen (ISS) går astronautene gjennom et intensivt treningsprogram for å unngå muskelsvinn. Tap av benvev er det verre å gjøre noe med, og er langt ifra optimalt før en så stor påkjenning som en fødsel er.

– Tap av benmasse er potensielt irreversibelt. Er det borte, så er det borte. Men det gjøres mye forskning her, og i fremtiden er det mulig at vi klarer å kurere benskjørhet, sier Fossum.

Kjente og ukjente effekter

Romforskeren tror det vil være enklere å få barn på Mars, sammenlignet med på et romskip som farter rundt i verdensrommet. Marsboere kan for eksempel grave seg ned for å unngå stråling.

– Jeg tror at utfordringene med svangerskap og fødsel på en fremtidig bosetting på Mars er knyttet til kjente og ukjente effekter av langvarig eksponering av redusert tyngdekraft og manglende tilgang på helse- og velferdstjenester.

– Uansett, de første barna som blir født på Mars vil mest sannsynlig ha et bedre utgangspunkt enn mange barn og mødre i fattige deler av verden. Noe som også er en viktig etisk problemstilling i seg selv, sier han.

Det vanskelige blir ikke bare å reise til Mars, men å finne ut hvordan vi kan bygge et bedre samfunn der. Ved hjelp av anerkjente eksperter og noen av Hollywoods fremste serieskapere viser TV-serien «Mars» oss hva som kan skje når vi skal forsøke å etablere oss på planeten.

Se premieren av sesong to på National Geographic den 11. november klokken 21.00!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.