Skipsvraket er 2400 år gammelt og det eldste som noensinne er funnet i fullgod stand.

Dypt nede i Svartehavet ligger det et gresk handelsskip. Komplett med mast, ror og sitteplasser ligger det 2000 meter under overflaten.

Denne typen skip har faktisk aldri blitt funnet før, og skipet skal ha ligget urørt på havets bunn siden 400 f.Kr.

– Jeg ville aldri trodd dette var mulig. Dette vil forandre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i den antikke verdenen, sier professor Jon Adams ved Universitetet i Southampton i en uttalelse.

Han er ekspert på maritim arkeologi og har studert en liten del av vraket. Gjennom karbondatering har han fått bekreftet alderen til det 2400 år gamle skipet.

Skipet ligger i en såkalt «dead zone», et dødt havområdet som har så lite oksygen at dyr og planter ikke kan leve der. Det er ifølge forskerne grunnen til at det urgamle skipet har holdt seg i så god stand.

– Vraket viser det enestående bevarings-potensialet i Svartehavet, som har vært et avgjørende veikryss for kulturer i tusenvis av år. Det er et utrolig funn, sier arkeolog Fredrik Hiebert, som har lett etter vrak i Svartehavet på tidligere ekspedisjoner, til National Geographic.

Foto: BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS

Helen Farr, som er en del av den pågående ekspedisjonen, forteller til BBC at å finne skipet føltes som å reise tilbake i tid.

– Det er som en helt annen verden, sier hun.

Sirene-vasen viser Odyssevs fastbundet på et gresk handelsskip av en lignende type som nå er funnet utenfor kysten av Romania. Foto: British Museum

Det gamle skipet ble funnet da forskningsprosjektet Black Sea Maritime Archaeology Project brukte teknologi fra oljeindustrien til å kartlegge et område på 2000 kvadratkilometer i Svartehavet. De siste tre årene har forskerne funnet over 60 skipsvrak – alt fra handelsskip fra antikken til kosakk-skip fra 1600-tallet.

Forskerne vet foreløpig ikke hva skipet er lastet med, men det skal de nå komme til bunns i.

Utrolig nok kjente vi disse greske skipene utelukkende fra en illustrasjon på Sirene-vasen. Denne vasen viser Odyssevs fastbundet til masten for å unngå å bli trollbundet av musikken til de vakre sirene. Ifølge sagnet brukte sirene sang for å lokke reisende mot øya, noe som førte til at de begikk skipbrudd mot klippene utenfor øya.

Toppbilde: BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.