Hva ser du i bildet over? Ser du en knagg til å henge opp jakken din? Eller ser du en full blekksprut som er ute etter et slagsmål?

Dersom du ser blekkspruten, er det likevel ingen grunn til bekymring. Dette kalles pareidoliet mentalt fenomen som innebærer at tilfeldige ting man ser eller hører, blir oppfattet som meningsfulle. Med andre ord: Du ser mønstre som ikke nødvendigvis er der.

Den naturlige forklaringen er at en del av hjernen din – Gyrus fusiformis – spiller deg et puss. Når du ser på noe, aktiveres dette området og gjør en vurdering på om dette kan bli tolket som et ansiktstrekk eller ikke. Ofte overtolkes sanseinntrykkene våre.

Hvorfor gjør hjernen vår dette? Hvilke fordeler gir det oss å se ansikter i skyene eller Jesus i potetgullet vårt?

Flere forklaringer er blitt foreslått. Det er antatt at evnen skyldes en evolusjonær utvikling. Ifølge Quartz mente den kjente forskeren Carl Sagan at dette kunne stamme fra gamle overlevelsesinstinkter fra vår arts spede barndom, da det kunne redde livet ditt å oppdage ansiktet som gjemte seg i buskene.

Kanskje hjelper det også spedbarn å gjenkjenne ansikter, slik at de lettere kan knytte bånd til voksne de er avhengige av for å overleve. Ifølge denne studien, er pareidoli påvist i barn så unge som åtte måneder.

Ser du ansiktet? Foto: NASA

Et kjent eksempel på pareidoli er fra 1976. Da knipset NASAs romsonde Viking 1 et bilde av Mars. På den røde planetens overflate så man konturer i terrenget som lignet svært mye på et menneskelig ansikt. Det førte til spørsmål om at dette «monumentet» kunne blitt laget av utenomjordisk liv.

Senere bilder viste at det derimot var solas vinkel som skapte «ansiktet».

Foto: benaud, via Flickr (CC BY 2.0)

Trolig er det bedre å se noen ansikter for mye enn for lite. Prosopagnosi er diagnosen på en manglende evne til å gjenkjenne ansiktstrekk. Denne manglende evnen kommer ofte av skader på Gyrus fusiformis

Toppbilde: Lee Coursey, via Flickr (CC BY 2.0)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.