De eldste fossilene som noensinne er funnet, er 3,7 milliarder år gamle. Men er de egentlig fossiler? Det skaper debatt blant forskere.

Fossilene fra Grønland er de eldste som er funnet med god margin. Hele 200 millioner år eldre.

Studien som slo fast at steinene inneholdt fossiler ble publisert i det prestisjefulle tidsskriftet Nature i 2016.

– Dersom dette er gravsteinene til våre forfedre, så er implikasjonene enorme, skrev NASAs astrobiolog Abigail Allwood, som ikke var en del av studien, i en kommentar i samme utgave av tidsskriftet.

Jorda er estimert til å være 4,5 milliarder år, og på bakgrunn av funnet konkluderte dermed Allwood med at livet ikke er usannsynlig, men at det vil blomstre dersom man «gir livet en halv mulighet».

Det sier for eksempel noe om hvor sannsynlig det er å finne liv på andre planeter enn vår egen.

Det er bare ett problem. Kanskje er fossilet bare en veldig gammel stein.

Dette er steinen det krangles om. Er det et fossil fra livets start på jorda, eller bare en veldig gammel stein? Foto: Abigail Allwood, via National Geographic

Allwood forteller til National Geographic at hun var veldig entusiastisk til funnet i starten, men etter hvert begynte tvilen å melde seg. Da hun studerte funnet litt nærmere, oppdaget hun en rekke merkelig ting. Hun samlet derfor flere steiner fra det samme stedet som forskerne av studien hadde gjort, og begynte å gjøre sin egen forskning. Resultatet ble publisert denne uken – også i Nature.

Formene som er funnet i steinene stammer ikke fra biologisk liv, konkluderer hun. De stammer heller fra bevegelsene til jordas overflate da den fortsatt var veldig ung. Med andre ord: dette er bare steiner.

Det skal sies at prosjektlederen for funnet i 2016, Allen Nutman, er helt uenig med det ferske funnet til Allwood.

«Dette er et klassisk eksempel av å sammenligne epler med appelsiner, som fører til det uunngåelige utfallet at våre og deres observasjoner ikke sammenfaller perfekt», skriver Allen Nutman i en uttalelse.

Allwood står imidlertid på sitt, og forskermiljøet står dermed overfor en real vitenskapelige batalje.

Det er kanskje ikke så rart. At en enkelt studie slår fast en radikal endring av livets tidslinje på jorda, uten at det blir debatt av det, er usannsynlig, forklarer Yale-forsker Noah Planavsky, som ikke er involvert i noen av studiene.

– Vi burde ikke bli overrasket over at det blir debatt, sier han til National Geographic.

Toppfoto: Abigail Allwood, via National Geographic

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.