Det nye funnet er en gullgruve for forskere.

Aldri før har en så gammel snegle blitt funnet med sitt myke vev bevart. Den forrige rekordholderen levde faktisk 70 millioner år etter sneglen som nå er funnet i Myanmar.

Selv om den kun er noen millimeter lang, gir den unik innsikt i livet til dyrene som levde samtidig med dinosaurer.

– Snegler i rav er sjeldne, og vi har funnet et ekstraordinært eksemplar som fortsatt har myke deler, sier paleontolog Jeffrey Stilwell, som er medforfatter på den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Cretaceous Research.

Rav har en unik evne til å stanse tiden til det den fanger. Og hva er rav? Det er en type forsteinet harpiks, som ofte er laget av kvaen fra trær og planter. Sneglen kan ha vært for treg til å flykte.

Dette var for 99 millioner år siden i en regnskog som i dag er Nord-Myanmar.

– Den bevarer de minste detaljer av fossile organismer i millioner av år i et perfekt 3D-rom. Det ser ut som om sneglen ble fanget i går, sier Stilwell.

Foto: Lida Xing, China University of Geosciences, Bejing

Sneglen kommer i rekken av flere fascinerende funn som er gjort i området de siste årene. Alle gir oss et innblikk i den tapte verden da dinosaurene hersket på jorda.

I 2016 ble halen til en dinosaur, en fuglevinge og en hel fugleunge oppdaget i perfekt stand, og tidligere i år ble det funnet både frosker og en slange i det samme området. Sistnevnte gir oss en «eksepsjonell og uventet innsikt i utviklingen av en av naturens mest vellykkede og ikoniske dyregrupper», ifølge en studie i tidsskriftet Science Advances.

– Mangfoldet i burmesisk rav er helt fenomenalt og inneholder en blanding av primitive, utdødde arter og arter som ligner på dagens, sier Andrew Ross, som også deltok i den nye studien.

– Det gir oss mye informasjon om dyrene, som tidligere bare er blitt kjent gjennom steinfossiler.

(Via National Geographic)

Toppbilde: Lida Xing, China University of Geosciences, Bejing

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.