NASA melder at romsonden deres ganske snart vil vinke adjø til det gode, gamle solsystemet vårt.

Det er ikke gjort på en søndagstur å nå interstellart rom. Voyager 2 er nå nesten 18 milliarder kilometer unna jorda. For å sette det i perspektiv: Det er 120 ganger avstanden fra jorda til sola, skriver NASA i en pressemelding.

Romsonden er noe nært et teknologisk underverk. På tross av den nær uforståelige avstanden, fortsetter den å rapportere tilbake til jorda.

– Vi ser en endring i miljøet rundt Voyager 2, det er ingen tvil om det, sier Ed Stone, som er forsker på Voyager-prosjektet. – Vi kommer til å lære mye i de kommende månendene, men vi vet fortsatt ikke når vi når heliopausen. Vi er ikke der ennå.

Romsonden ble skutt opp allerede tilbake i 1977 og har rukket å bli en rutinert romfarer med en fartstid på hele 41 år. Den befinner seg fortatt i heliosfæren, men har den siste tiden opplevd en fem prosent økning i kosmisk stråling.

Voyager 2 blir dermed den andre menneskelagde gjenstanden fra jorda til å forlate solsystemet. Den første var Voyager 1 i 2012 (begge romsondene ble skutt opp i 1977, og det var faktisk Voyager 2 som ble skutt opp først den 20. august, to uker før eneren). Eneren registrerte de samme nivåene av kosmiske stråler tre måneder før den hadde passert heliopausen og befant seg i det store intet.

Voyager 1 og Voyager 2. Foto: NASA

Det er ikke det store fartøyet som tøffer rundt i universet. Med en vekt på et knapt tonn, veier trolig Voyager 2 mindre enn bilen din. Den er også kjent som romsonden som tok de første detaljerte bildene av Uranus og Neptun.

Bildet av Uranus ble tatt i 1986. Foto: Voyager 2 / NASA

Bilde av Neptun tatt i 1989. Foto: Voyager 2 / NASA

Heliopausen, som Voyager 2 snart skal passere, er et belte som ligger helt på enden av solsystemet. Her stopper solvinden opp, fordi «solvindens styrke ikke lengre er kraftig nok til å skyve tilbake vinden fra de omkringliggende stjernene», ifølge Wikipedia.

Da gjenstår det bare å si: God reise og lykke til!

Voyager 2. Foto: NASA

Foto: NASA

National Geographic