Hvem har sagt at forskning er kjedelig?

Det er en kjensgjerning at blekkspruter er smarte dyr. De stjeler fisk, de gir hverandre high-fives, og de kan skru av lokket på et glass – både fra innsiden og utsiden.

Ikke like kjent er det at blekkspruter også er ganske så usosiale vesener. En gruppe forskere har studert hvordan hjernen til blekkspruten fungerer på et litt uortodoks vis.

De har nemlig gitt blekkspruter partydopet MDMA. Dopet er blant annet kjent for å redusere hemninger og frykt hos mennesker, i tillegg til å øke empatiske følelser.

Så hvordan påvirket det blekksprutene?

– Selv om blekkspruter ser ut som om de kommer fra verdensrommet, er de faktisk ikke så ulike oss, sier Gül Dölen, en nevrolog hos Johns Hopkins University School of Medicine, til New York Times.

Han har skrevet studien som denne uken er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Ruset på partydop ble testdyrene faktisk mer sosiale, skriver forskerne.

Mennesker og blekkspruter deler et urgammelt biologisk system som begge drar nytte av i sosiale situasjoner, og MDMA påvirker denne delen hos begge. Forskerne tror derfor at blekkspruter kan være gode forsøksdyr i studier av hvordan dopet kan behandle Posttraumatisk stresslidelse og hvordan det kan påvirke menneskehjernen mer generelt.

Slik foregikk forsøket: To blekkspruter ble plassert i en vanntank med tre rom. Blekksprutene ble plassert i hvert sitt rom, mens i det tredje var det plassert en leke fra Star Wars. Da forsøksdyrene ikke var høye på ecstacy tilbrakte de mesteparten av tiden med å leke med Star Wars-figuren.

Etter at forskerne hadde lagt MDMA i vannet, endret dette seg. Nå virket det som om blekksprutene slappet mer av, og de ble langt mer opptatte av hverandre.

Dölen forklarer at etter at rusen hadde gitt seg, begynte de å oppføre seg som normalt igjen.

Toppbilde: Blekkspruten O. bimaculoides. Foto: David Liittschwager

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.