Hvordan så våre eldste forfedre ut?

De første dyrene på jorda var en merkelig gjeng som levde hele sine liv i varme, grunne hav. Det var en brokete forsamling av arter som lignet på klumpete tau, bølgete frø og dotter med mønstre.

Det mest berømte av dem alle er Dickinsonia. Dette mystiske dyret var flatt og hadde tett med symmetriske riller. Det hang rundt på jorda for fantastiske 558 millioner år siden.

Noen av disse dyrene har ligget bevart som fossiler mens kontinentene samlet seg til superkontinentet Pangea 200 millioner år senere, og frem til det ble revet fra hverandre igjen. De har ligget bevart under hele storhetstiden til dinosaurene, helt frem til en enorm asteroide gjorde slutt på dem. De har ligget bevart helt frem til en apeart, som kaller seg selv Homo sapiens, så dagens lys og fant opp en vitenskapelig gren de kaller paleontologi.

Dette eksemplaret er funnet i Kvitsjøen, rett sør for den russiske Kolahalvøya. Foto: Ilya Bobrovskiy / Australian National University

Forskere ved Australian National University har studert et fem centimeter langt fossil som er funnet i Kvitsjøen, og de har nå kommet frem til konklusjonen at, jo, dette er et dyr.

Ved å studere den kjemiske strukturen til fossilet, utelukker forskerne at dette er en type sopp eller encellet organisme, som det tidligere er blitt spekulert i. Dickinsonia, som kunne vokse seg til en drøy meter i bredden, kan være det aller første dyret i en verden som var dominert av mikroorganismer.

Funnet er publisert i det anerkjente tidsskriftet Science.

– Dette var faktisk allerede en av oss, sier Jochen Brocks, som var en del av studien, til National Geographic. – Dette var et dyr.

Toppbilde: O. Louis Mazzatenta / National Geographic

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.