Mennesker har brygget øl lenger enn vi har laget vin.

Verdens eldste druevin er en 8000 år gammel georgier. Verdens eldste ost er en polakk på 7500 år.

Ungfoler med andre ord, sammenlignet med verdens første øl.

Nylig fant arkeologer fra Stanford University noe oppsiktsvekkende. Dypt inne i en mørk hule i dagens Israel fant forskerne rester etter et bryggeri som var i drift for om lag 13000 år siden. Det er den foreløpig eldste oppdagelsen av menneskeskapt alkohol noensinne.

Faktisk kan øl til og med ha blitt konsumert før det første brødet. De tidligste brødfunnene stammer fra en tid mellom 11600 og 14600 år siden. Det er derfor mulig at korn ble brukt til å brygge seg en halvliter, før det ble brukt til å bake brød til familiefrokosten.

Ølpionerene

Det var trolig den natufiske kulturen som var de første ølpionerene. Ikke egypterne som tidligere har blitt hyllet for innovasjonen.

Riktig nok var ølen trolig ikke tiltenkt en sentral rolle i festlivet til jegerne og sankerne i Midtøsten. Arkeologene tror alkoholen heller spilte en viktig rolle i tilbedelsen av de døde.

– Dette funnet indikerer at alkohol ble laget for rituelle grunner og spirituelle behov, i hvert fall i en viss grad, før landbruket startet, sier Li Liu, som er professor i kinesisk arkeologi ved Stanford, i en pressemelding.

Funnet er beskrevet i en fersk studie i Journal of Archaeological Science: Reports.

I denne hulen i dagens Israel ble de første edle dråpene brygget for 13000 år siden. Fra venstre: Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang og Hao Zhao. Foto: Li Liu

Så hvordan smakte godsakene?

Forskerne utførte flere eksperimenter for å gjenskape varene fra det urgamle mikrobryggeriet.

Ølet den gang var noe ganske annet enn pilsnerne vi heller nedpå i dag. Konsistensen lignet mer på en tynn grøt, forklarer stipendiat Jiajing Wang, som bidro til prosjektet.

Bryggingen hadde tre steg: Først ble stivelse av hvete eller bygg gjort om til malt. Dette ble gjort ved å spire kornene i vann, før de ble tørket og lagret. Deretter ble malten varmet opp, før det ble fermentert gjennom spontangjæring.

Nam!

Viktig næringskilde

Mens pils, stout og pale ale i dag er en viktig bidragsyter til ølmager i det ganske land, var det tidligere en viktig kilde til næring.

Den berusende drikken inneholdt proteiner og karbohydrater, dessuten var det tryggere å drikke enn ufiltrert vann fra elver og innsjøer.

Toppbilde: Illustrasjonsbilde av Erik Christensen, via Wiki Commons (CC BY-SA 3.0)

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.