Livet i jernalderbyen Hasanlu endte brått og tragisk.

En by står i brann. Den høylytte lyden av aggressive flammer blandes med paniske skrik og rop fra byens innbyggere. De som klarer å flykte ut av husene i tide, blir brutalt henrettet i gatene.

Tidligere på dagen foregikk det et stort slag utenfor byen. Den angripende hæren, som kom på hester, vant en knusende seier. Nå står byen for tur.

Det er sensommer, og året er omtrent 800 f.Kr. Hele byen med dens innbyggere og tusen år gamle historie går tapt på en dag.

Dette var ikke hvilken som helst landsby. Byen, som lå nordvest i dagens Iran, var stor og innflytelsesrik. Den var utrustet med borger og forsvarsmurer, store asfalterte gater og små treetasjers palasser. Den var en viktig handelsby i regionen og den fruktbare jorda i området gjorde generasjon etter generasjon av byens beboere velstående. Helt frem til de en dag ble massakrerte.

I etterkant forsvant byen fra historien i tusenvis av år.

Persiske Pompeii

De aller fleste kjenner til italienske Pompeii som for to tusen år siden ble begravd av aske fra vulkanen Vesuv. Færre kjenner til historien om Hasanlu, som vi stadig lærer mer om fra arkeologer ved utgravingsfeltet.

I motsetning til Pompeii ble ikke byen smadret sønder og sammen av en naturkatastrofe, men av et brutalt angrep. Effekten var uansett den samme: Tiden stoppet opp. Byen ligger bevart i et tykt teppe med aske, og kulturens særegenheter ligger klare til å bli studert av dagens arkeologer.

Drøyt 200 menneskelig lik er til nå funnet. Flere viser tegn til å ha blitt henrettet. Noen ble halshugget, andre mistet hendene sine, mens én ble kappet i to.

Foto: Penn Museum

– Studenter som har jobbet her, har hatt mareritt om natten etter at de har brukt timesvis på å grave frem drapsofre, sier Michael Danti, arkeolog ved Boston University, til Live Science.

Til Archaeology kaller han utgravingsfeltet for et av de største åstedene i det niende århundre f.Kr.

– Den fryktelige volden som vises i de arkeologiske undersøkelsene, har preget alle som har jobbet her, sier han.

De tre plyndrerne

I ruinene er det funnet tre soldater som trolig kom fra regionen nord for Iran, der Armenia ligger i dag. De kan ha vært knyttet til kongedømmet Urartu, som vokste ut av området som i dag er Tyrkia, men som på sitt største strakk seg fra Kaukasus til det som i dag er Tyrkia, Libanon og Nord Iran.

Mennene bar dekorerte hjelmer og klubber med pigger. Dette var vanlig militært utstyr, ifølge Danti, som tror soldatene var med på å plyndre den velstående byen mens den stod i brann.

De fant flere verdisaker, blant annet en bolle laget av gull.

Foto: Penn Museum

Men lykken stod ikke de tre mennene bi. Bygget de var inne i, kollapset, og plyndrerne ble knust av taket sammen med byttet deres. Trolig var de på vei opp en tretrapp da huset falt sammen.

Arkeologer begynte å studere området allerede på 50-tallet, men det kommer stadig nye funn fra feltet.

Tidligere har man funnet en grav der to skjeletter tilsynelatende døde i et kyss. Personen til venstre i bildet var en kvinne eller mann i starten av 30-årene, mens personen til høyre var en mann på om lag 20 år.

Foto: Penn Museum

Toppbilde: Penn Museum

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.