– Dette er veldig, veldig sjeldent, sier paleontolog Grant Zazula.

Torsdag presenterte han funnet av en ulvevalp som levde for mer enn 50 000 år siden. Ikke bare er den eldgammel, men valpen har også et perfekt bevart hode, hale, pels og hud.

En begeistret Zazula forteller på en pressekonferanse i Dawson City, i det canadiske territoriet Yukon, at valpen har et av de eldste bløtvevene som er oppdaget i et mumifisert pattedyr.

– Iblant finner vi levninger av klatremus og ekorn fra istiden, men noe så betydelig og ellevilt som dette er veldig, veldig sjeldent, sier han.

Foto: Canadiske myndigheter

Klimaet i Yukon består i dag av lange, kalde vintre og forholdsvis varme og korte somre. Under forrige istid for 50 000 år siden, da ulven levde, var området dominert av tundra og ekstrem kulde, skriver The Globe and Mail.

Det var med andre ord harde forhold for dyrene som bodde her.

– Den er vakker. Pelsen, dens søte små labber, halen og den stramme overleppen som viser frem tennene dens. Det er spektakulært, sier Zazula.

Ifølge veterinæren som har undersøkt valpen, var den kun åtte uker da den døde, skriver CBC.

Ulven ble gravet opp fra permafrosten av gruvearbeidere som jobber utenfor Dawson City. Sammen med ulven fant de også deler av et mumifisert reinsdyr fra samme tid.

Overkroppen og hodet til et 50 000 år gammelt reinsdyr. Foto: Canadiske myndigheter / Canadian Conservation Institute

Det er ikke uvanlig å finne bein og fossiler, men mumifiserte dyr er ekstremt sjelden vare, forteller Zazula.

– Såvidt vi vet er dette den eneste mumifiserte ulven fra istiden som er funnet, sier han.

Forskerne skal nå ta genetiske tester av både ulven og reinsdyret. De håper å finne ut av hvilken diett dyrene hadde, noe som kan gi oss mange nye detaljer om tiden de levde i.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.