I en hemmelig underjordisk gang mellom et slott, som ligger på en holme, og fastlandet, har arkeologer funnet et brettspill fra middelalderen.

Spillet er innskåret i leire og er trolig en versjon av strategispillet Mølle, der målet er å fjerne motstanderens brikker ved å plassere tre av sine brikker på rad.

Mølle har trolig eksistert i årtusener, og kan dateres minst tilbake til Romerriket. Brettspillet ligner på dagens Dam.

Direktør Vladimir Tsoi, ved museet i Vyborgs slott, forteller at brettspillet kanskje er det mest interessante funnet arkeologene har gjort så langt. Tidligere har arkeologene funnet en samling av historiske mynter ved slottet.

Brettspillet er innskåret i en klump leire. Foto: Vyborgs museum

– Drømmen til en hel generasjon av byens innbyggere har gått i oppfyllelse. Arkeologer har begynt å studere den «hemmelige passasjen» mellom slottet og byen, skriver museet i en uttalelse.

Bybildet i Vyborg, som ligger en kort kjøretur unna grensen til Finland, domineres av slottet. Det ble bygget allerede i 1293 av den svenske riksråden Torgils Knutsson, da den var svenskeveldets ytterste utpost mot øst.

Siden russerne inntok byen i 1710 har området derimot vekslet mellom å tilhøre Finland og Russland. I 1944 gjenerobret russerne byen, og har siden vært i deres besittelse.

I dag blir slottet brukt som museum og er en stor turistattraksjon.

Inne i den underjordiske gangen under slottet. Foto: Vyborgs museum

Vyborgs slott. Foto: A. Savin, via Wiki Commons (CC BY-SA 3.0)

Toppbilde: Vyborgs museum

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.