I en hemmelig underjordisk gang mellom et slott, som ligger på en holme, og fastlandet, har arkeologer funnet et brettspill fra middelalderen.

Spillet er innskåret i leire og er trolig en versjon av strategispillet Mølle, der målet er å fjerne motstanderens brikker ved å plassere tre av sine brikker på rad.

Mølle har trolig eksistert i årtusener, og kan dateres minst tilbake til Romerriket. Brettspillet ligner på dagens Dam.

Direktør Vladimir Tsoi, ved museet i Vyborgs slott, forteller at brettspillet kanskje er det mest interessante funnet arkeologene har gjort så langt. Tidligere har arkeologene funnet en samling av historiske mynter ved slottet.

Brettspillet er innskåret i en klump leire. Foto: Vyborgs museum

– Drømmen til en hel generasjon av byens innbyggere har gått i oppfyllelse. Arkeologer har begynt å studere den «hemmelige passasjen» mellom slottet og byen, skriver museet i en uttalelse.

Bybildet i Vyborg, som ligger en kort kjøretur unna grensen til Finland, domineres av slottet. Det ble bygget allerede i 1293 av den svenske riksråden Torgils Knutsson, da den var svenskeveldets ytterste utpost mot øst.

Siden russerne inntok byen i 1710 har området derimot vekslet mellom å tilhøre Finland og Russland. I 1944 gjenerobret russerne byen, og har siden vært i deres besittelse.

I dag blir slottet brukt som museum og er en stor turistattraksjon.

Inne i den underjordiske gangen under slottet. Foto: Vyborgs museum

Vyborgs slott. Foto: A. Savin, via Wiki Commons (CC BY-SA 3.0)

Toppbilde: Vyborgs museum

National Geographic