7500 meter under havoverflaten fant forskere tre merkelige fiskearter som aldri har blitt oppdaget før. – De er på toppen av næringskjeden der nede, sier forsker.

Funnet ble gjort i Atacamagropen, utenfor kysten til Peru og Chile, som er en av de dypeste delene av Stillehavet.

Fiskene har midlertidig fått navnene den rosa, den blå og den lilla Atacama-ringbuken. En ringbuk er en avlang og dråpeformet fisk med et stort hode og liten bakkropp. De ulike artene kan leve i alt fra fjæresonen til dyp på hele 7700 meter.

 – Det er noe med ringbuken som gjør at de kan tilpasse seg å leve veldig dypt. På denne dybden er de uten konkurrenter og rovdyr, sier Thomas Linley, ved Newcastle University, i en pressemelding.

– Som opptakene tydelig viser, er det mange hvirvelløse byttedyr der nede og ringbuken er på toppen av næringskjeden. De ser ut til å være ganske aktive og har godt med mat.

Universitetet har lagt ut denne videoen av oppdagelsen:

Fiskenes geleaktige kropper er perfekte for å leve med kraftige trykket som finnes på så dypt vann.

– Uten det ekstreme trykket og kulden, er de ekstremt skjøre og smelter raskt når de kommer til overflaten, sier Linley.

Forskningsgruppen som står bak den ferske oppdagelsen består av 40 forskere fra 17 ulike land.

Foto: Newcastle University

Toppbilde: Newcastle University

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.