Vi er svært nære å besvare noe store spørsmål om universet. Nå må vi gripe sjansen, slår en fersk rapport fast.

Rapporten er bestilt av den amerikanske kongressen, betalt for av NASA selv og skrevet av National Academies of Science, Engineering and Medicine.

Rapportens klare konklusjon er at NASA bør få på plass nye, avanserte romteleskoper som kan undersøke planeter utenfor vårt solsystem som kan romme liv.

Takket være Kepler-teleskopet, som ble skutt opp i bane rundt jorda i 2009, har vi de siste årene funnet en rekke kandidater som kan være i stand til å inneholde liv. Planetene Kepler-186f og Kepler-62f, for eksempel, kan ha årstider og et stabilt klima.

Kepler-teleskopet er imidlertid i ferd med å gå tomt for drivstoff og er i slutten av sin levetid.

– Det er uvisst om denne generasjonen blir den første til å finne ut hvorvidt liv er vanlig gjennom hele galaksen eller blir den første til å finne hint mot en kosmisk ensomhet, skriver forfatterne av rapporten i en pressemelding.

– Det vi vet er at vi kan være den første med de nødvendige teknologiske og vitenskapelige evnene til å svare på spørsmålet, hvis vi velger å gjøre det.

Å studere såkalte eksoplaneter, det vil si planeter utenfor vårt eget solsystem, har to hovedmål.

  • Å forstå hvordan solsystemer utvikler seg
  • Å søke etter liv på andre planeter

Rapporten anbefaler å investere i to nye landbaserte gigantteleskoper som skal stå til disposisjon for amerikanske forskere. Disse er Thirty Meter Telescope og Giant Magellan Telescope.

Thirty Meter Telescope som kan bli bygget på Hawaii. Illustrasjon: TMT Observatory Corporation

Giant Magellan Telescope som allerede er i gang med å bygges i Chile. Illustrasjon:GMTO Corporation

Forskerne hyller det siste tiåret med forskning, men påpeker at mye arbeid gjenstår.

– Det siste tiåret har forskning på eksoplaneter gitt oss mange betydningsfulle funn, fra bilder av unge gassplaneter til oppdagelsen av molekyler og skyer i atmosfæren til flere enn hundre verdener. Vår kunnskap om bredden til karakteristikkene til eksoplaneter, samt deres lokale forhold, er imidlertid svært ufullstendig, skriver de i rapporten.

Rapporten blir trolig tatt godt mot innad i NASA, som nå har fått noen gode argumenter for økt støtte fra myndighetene.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.