Et hull som ble oppdaget i den internasjonale romstasjonen, ble drillet med viten og vilje, fastslår den russiske etaten for romfart, Roscosmos.

I forrige uke ble en lekkasje funnet i den russiske delen av romstasjonen. Det to millimeter store hullet resulterte i litt oksygentap og et lite fall i kabintrykk, men ble reparert med det samme. Først dekket den tyske astronauten Alexander Gerst hullet med tommelen sin, deretter ble hullet teipet og etter hvert fikset med lim.

NASA har senere sagt ingen av livene til de seks astronautene på stasjonen – tre amerikanere, to russere og en tysker – stod i fare.

Det ble tidlig spekulert i om det var en mikrometeoritt som stod bak, men det avkrefter russerne. Ifølge Roscosmos ble hullet laget med en drill, enten ved en feil eller som bevisst sabotasje.

De har nå åpnet en etterforskning.

Foto: NASA

Drillingen kan ha skjedd på jorda, eller i verdensrommet, forklarer Dmitriy Rogozin, sjef for Roscosmos.

– Vi sjekker «jord-teorien», men det er en annen versjon som vi ikke kan ignorere, bevisst handling i verdensrommet, sier han til nyhetsbyrået Ria Novosti.

Til det russiske nyhetsbyrået TASS sier han dette:

– Det er for tidlig å si helt klart hva som skjedde, men det ser ut til å ha blitt gjort av en uvøren hånd … det er en teknisk feil begått av en spesialist. Det ble gjort av en menneskelig hånd – det er spor etter en drill som glir langs overflaten. Vi avviser ingen teorier.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.