Kråker er pussige dyr. Ikke bare er de hevngjerrige og langsinte, de er også veldig smarte. Faktisk like smarte som en åtteåring.

Det sistnevnte utnytter nå franskmennene til det fulle. I den historiske temaparken Puy du Fou, som ligger rundt fire timer unna Paris, har de gjort et knippe kråker til en turistattraksjon.

Fornøyelsesparken har nemlig trent seks kråker til å plukke opp sigarettstumper og annet boss gjestene kaster fra seg på bakken, for så å putte det i en boks. Det skriver The Guardian

crow GIF

Kråka i GIFen er ikke relatert til kråkene nevnt i saken.

En fest for kråker?

Ifølge fornøyelsesparken er riktignok ikke stuntkråkene ment som underholdning (selv om de definitivt får tankene til å fly til kråkene i Game of Thrones).

Parkens eiere vil snarere at gjestene kaster sitt eget søppel i parkens søppelkasser (makan!). Kråkene er slikt sett en del av en holdningskampanje for å «synliggjøre» problemet med forsøpling.

– Vi vil lære folk at de ikke må kaste søppelet sitt på bakken, sier parksjef Nicolas de Villiers til The Guardian.

– Dette gjelder spesielt røykere som stumper røyken sin med å bruke tuppen av skoen. Av og til er det bra å få folk til å føle seg litt skyldige, sier han.

Men hvorfor blir kråkene med på søppelfesten? Er de bare mer siviliserte enn oss mennesker?

Får en smakfull belønning

Dette er ikke første gang vi mennesker har forsøkt å få kråker til å plukke opp søppelet vårt. Man har tidligere prøvd å få ville kråker til å gjøre lignende stunts ved å gi dem peanøtter, men uten å lykkes.

– Ville kråker har ingen motivasjon for å plukke opp ting etter mennesker, sier kråkeforsker Kevin McGowan til The New York Times.

Kråker som er født i fangenskap har man derimot bedre sjanser med, påpeker forskeren, som er tilsatt ved Cornell Laboratory of Ornithology i New York.

Men: – Du må gi kråkene noe bedre enn peanøtter.

Som belønning anbefaler forskeren døde mus eller små kyllinger. Ikke minst er kråker, lik franskmennene, veldig glad i ost.

Og her kommer fugleeksperten Mr.Gaborit inn. Hver morgen tar han de seks kråkene og noen spesiallagde trebokser til inngangen av fornøyelsesparken, så besøkende får se fuglene i action.

Kråkene får så en enkel oppgave: Hver eske har to rom, og når en kråke kaster en papirbit eller noe annet søppel i den ene åpningen, åpner det seg en skuff som inneholder en smakfull belønning – hovedsakelig deilig fuglemat.

crow GIF

Kråkene trenger gåter

Selv om vi mennesker ser på søppelplukking som en jobb, er det heldigvis mer som en lek for kråkene.

– Kråker er intelligente og trenger mentale utfordringer for å kunne være på vakt og føle seg komfortable og veltilpasset, sier professor John Marzluff ved Universitetet i Washington til den amerikanske avisen.

Kråkene har også en temmelig fin timeplan. De «jobber» og er på utstilling fire dager i uken, og den resterende tiden får de fly rundt og gjøre alt det kråker liker å gjøre når de ikke plukker sneiper.

– Vi vil ikke gjøre dem til maskiner, sier parksjef de Villiers.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.