I Japan er en egen festival viet til marimoballene, men ingen har forstått hvorfor de oppfører seg slik de gjør. Inntil nå.

Algekullene har et vakkert daglig rituale: hver morgen flyter de til overflaten, hver ettermiddag synker de tilbake til bunnen av innsjøen.

Vi snakker om algen Aegagropila linnaei, som noe missvisende også blir kalt for moseballer. I Japan er de kjent under navnet «marimo». De finnes i innsjøer på den nordlige halvkule, gjerne som tråder eller filmaenter som fraktes rundt med vannet eller dekker steiner i lavt opplyste omgivelser.

Men noen steder, spesielt i Japan og Island, former de seg som små hårete baller. Hver dag «danser» de opp og ned i innsjøer, og hittil er dette ritualet gått uforklart, skriver ScienceAlert.

«Kan det ha med fotosyntese å gjøre?», undret biologer ved Universitetet i Bristol. Når algekulene driver fotosyntese produseres nemlig små oksygenbobler som fanges i kulenes tråder.

For å undersøke teorien, grodde forskerne marimoballer i  et laboratorie og påførte et kjemikalie som forhindret at algen i å drive fotosyntese. Sikkert og visst – ballene ble liggende i ro på bunnen av beholderne, i motsetning til en ubehandlet kontrollgruppe som oppførte seg normalt. Studien er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Men de oppdaget også noe overraskende: Algene har også en iboende døgnrytme!

Etter å ha testet boblehypotesen, oppbevarte de et knippe ubehandlede algekuler under et svakt rødt lys. Til ulike tider av døgnet, rettet de et sterk sollyslignende lys mot ballene. Da fløt de som ventet opp til overflaten – men dersom det sammenfalt med tidspunktet for soloppgang, fløt de raskere enn andre tider på døgnet.

Resultatene tyder altså på at marimoballene styres av både fotosyntese og døgnrytme. Ifølge ScienceAlert, kan funnene hjelpe til å bevare de vakre ballene.

– Dessverre er marimoballene utrydningstruet og nå finnes de kun i halvparten av innsjøene hvor de tidligere er blitt observert, sier Dora Cano-Ramirez ved Universitetet i Bristol.

Årsaken kan være at forurensning gjør at mindre lys når ned til marimoballene, forklarer hun.

– Ved å forstå hvordan de oppfører seg ut i fra omgivelsene og hvordan døgnrytmen kontrollerer flytingen, håper vi å kunne bidra til å bevare algene og reintrodusere dem til andre land, sier Cano-Ramirez.

Toppbilde: Andy king50, via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.