Om du svetter bare ved å tenke på den varme sommeren vi har hatt, så bør du ikke la tankene fly til planeten Kelt-9b.

Her ligger nemlig temperaturen på svimlende 4000°C. Det er så varmt at atmosfæren består av blant annet fordampet jern og titanium, skriver The Guardian.

Kelt-9b er med det den heiteste planeten vi vet om, med temperaturer man til vanlig kun finner på overflaten til en stjerne.

– Temperaturene her er så ville at selv om dette er en planet, så har den atmosfæren til en stjerne, sier Kevin Heng, professor ved Universitetet i Bern og medforfatter av de nye funnene om planeten.

Den glødende gassgiganten er en eksoplanet, altså en planet som ligger utenfor vårt solsystem. Og Kelt-9b, som ble oppdaget for første gang av amerikanske forskere i fjor, ligger også temmelig langt unna oss, da 650 lysår. (Til sammenligning ligger sola rundt 8,3 lysminutt unna jorda.)

Kelt-9b er i tillegg 30 ganger nærmere sin stjerne enn det vi er til Sola – og eksoplanetens stjerne er også dobbelt så varm som Sola!

hot heat wave GIF by SpongeBob SquarePants

Planeten er i det hele tatt temmelig rar. På grunn av beliggenheten til planeten, og at den ligger så nærme stjernen sin, er det konstant dag på den ene siden av planeten, og konstant natt på den andre siden. Dette skaper ekstreme temperaturforskjeller: Mens det er rundt 4000°C grader på dag-siden, er temperaturen på natt-siden trolig rundt 2000°C.

–  Det viktigste disse eksoplanetene lærer oss, er at vi kan ikke bare se i vårt egen solsystem, sier professor Heng, og legger til:

– For der noen virkelige rare ting der ute.

Heng mener at de samme teknikkene som ble brukt til å observere atmosfæren til Kelt-9b, også kan vise seg i nyttige i arbeidet med å finne spor av liv på andre steder i universet:

– Disse ekstremt varme planetene er et testområde for teknikker som vi vil bruke når de virkelig interessante planetene begynner å dukke opp om noen år, sier han.

De nye funnene om Kelt-9b, som for første gang avslører hva atmosfæren til planeten består av, ble først publisert i tidsskriftet Nature.

Kunsterisk fremstilling av Kelt-9b, med Kelt-9 i bakgrunnen. Foto: Denis Bajram/Center for Space and Habitability

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.