Om grønn er yndlingsfargen din, så er du ikke alene. Det er nemlig noen der ute i verden som trolig elsker denne fargen enda mer enn deg: en gigantisk familie med edderkopper.

I en ny studie har forskere undersøkt 1200 edderkoppdyr for å få vite mer om hvordan de kravlende krabatene observerer verden. De fant da ut at enkelte edderkopparter er fargeblinde, og at de har et såkalt dikromatisk syn.

Det betyr at disse edderkoppene kun kan se to typer lys: grønt og ultrafiolett, og det viser seg også at de har en klar favoritt av de to.

Ulveedderkoppen, som består av rundt 2500 ulike arter, later nemlig til å være spesielt tiltrukket av grønne ting. 

Grunnen til ulveedderkoppene søker mot det grønne, er at synet deres er spesielt tilpasset denne fargenyansen, noe som gjør det langt lettere for dem å få øye på et bytte eller en potensiell make.

Så er du dekket i grønt fra topp til tå, er kroppen din med andre ord et høyst attraktivt sted å krype rundt på for ulveedderkoppen.

green andre 3000 GIF

 

Som navnet tilsier er ulveedderkoppene dyktige jegere, og de har altså godt syn på tross av at de er fargeblinde. På solrike dager kan man ofte se dem løpe rundt på bakken eller i lav vegetasjon.

Hvis du lurer på hvordan du kan kjenne igjen en ulveedderkopp, har Store Norske Leksikon en temmelig god beskrivelse: «karakteristisk er at øynene sitter i tre rader bak hverandre, med fire små i første rekke, to store i andre og to mellomstore oppå hodet i tredje rekke».

Hvis du vil finne en ulveedderkopp, kan du søke etter den med lommelykt om natten, hvor du kan se gjenskinnet fra de store midtre øynene.

Eh, godt å vite.

Heldigvis er ulveedderkoppene som finnes i Norge helt harmløse, men de kan definitivt være et skremmende syn for enkelte. Ulveedderkopper kan nemlig få hundrevis av unger. Når eggene klekker vil ungene typisk kravle opp på ryggen til moren og bli der en stund før de begir seg ut i verden. Det ser ca sånn her ut (ikke for sarte sjeler):

Når det gjelder ulveedderkoppens fascinasjon for grønt, så var dette noe forskerne ikke forventet å finne:

– Vår antagelse var at ulveedderkopper ikke bryr seg om farger overhodet, men vi fant ut at det ikke stemmer, sier sjefsforskeren bak studien, George Uetz til The Daily Mail.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.