T. rex er kanskje det mest skrekkinngytende rovdyret som noen gang har vandret på jorda. Likevel er det mye folk flest ikke vet om «øglenes hersker».

Joda, du vet kanskje allerede en god del om den kuleste dinosauren noensinne. For eksempel visste du kanskje at en voksen T. rex veide opp mot 8000 kilogram, ville nådd opp til femte etasje på en boligblokk og var like lang som en buss?

Du visste kanskje også at den gjorde livet til et aldri så lite helvete for Edmontosaurer, Tricerotopser og andre dinosaurer som befant seg på det nordamerikanske kontinent for 66 millioner år siden? Ja, det er jo barnelærdom.

Men kunne du disse fem faktaene om den blodtørstige kjempen?

1. Rex levde hardcore – og døde ung

De var dinosaurenes James Dean – de levde på kanten og døde unge. Ennå er det ikke funnet et eneste fossil av en T. rex som ble eldre enn 30 år. Det sier ganske mye. På drøyt 100 år er det funnet fossiler av over femti T. rexer.

De levde et tøft liv. Når de var sultne, måtte de ut å jakte, og på grunn av sin voldsomme appetitt måtte de drepe svært store dyr. Det måtte de gjøre ofte, og de måtte gå løs på dinosaurer som kunne å forsvare seg. 

Det er vanskelig å vite akkurat hvor glupsk T. rex var, men det er estimert at de spiste 111 kilogram kjøtt – hver dag. Det er omtrent like mye som tre-fire store hannløver.

I tenårene vokste de dessuten i et ellevilt tempo. Det er estimert at Rex la på seg 760 kilogram per år, eller to kilo om dagen. Som voksne 20-åringer var de nesten ikke til å kjenne igjen. Fra å være raske rovdyr som trolig løpte opp byttet sitt som løver, til å bli gigantiske og mye tregere rovdyr som måtte snike seg innpå maten sin.

2. Rex var mye smartere enn hunden din

Onde tunger skal ha det til at dinosaurenes konger ikke var særlig smarte. Det stemmer på ingen måte.

Å måle hvor smart et dyr er, som attpåtil har vært utryddet i mange millioner år, er selvsagt ikke enkelt. Det er likevel en metode forskere bruker til å sammenligne intelligensen til ulike dyr, kalt EQ.

Her scorer godeste Rex et sted mellom 2.0 og 2.4. Det er omtrent det samme som sjimpanser. Til sammenligning scorer hunder og katter mellom 1.0 og 1.2, mens vi mennesker scorer om lag 7.5 (delfiner, smarte som de er, scorer helt opp mot 4.5).

3. Jo, den ville sett deg, selv om du stod heeelt stille

Vi er alle kjent med den scenen i Jurassic Park der livredde gjester i dinosaurparken blir bedt om å holde seg helt stille. Dersom de ikke beveger seg, kan heller ikke T. rex se dem.

Det er bare tull. En ekte T. rex ville spist dem opp på flekken, kanskje ristet litt på hodet og gått videre.

De digre øynene deres kunne nemlig se svært godt, og de hadde et godt dybdesyn, akkurat som oss. Rex hadde faktisk svært gode sanser. De kunne også høre godt, men det var kanskje luktesansen som utmerket seg aller mest sammenlignet med andre kjøttetere.

4. De «pinglete» armene var fullpakket med muskler

Selv om de var korte, var de langt fra ubrukelige. Beregninger kan tyde på at T. rex kunne løfte opptil 200 kilo med armene sine.

Det har lenge vært et mysterie hva de brukte armene sine til. Nå er det mulig vi har svaret. Ny forskning sannsynliggjør at armene ble brukt til å holde byttet fast mens kjevene gomlet på kroppen til offeret.

Foto: Quadell, via Wiki Commons (CC BY-SA 3.0)

5. De jaktet i flokk

Det eneste som er verre enn å møte på én sulten T. rex, er å møte på en hel gjeng av dem. Paleontologer tror i større og større grad at de majestetiske dyrene ikke var ensomme jegere. Nei, trolig levde, reiste og jaktet de sammen.

Hvorfor tror forskerne det? Først ble en haug av fossiler av Albertosauruser i ulike aldre funnet på samme sted i Canada. Deretter ble det funnet en lignende massegrav av Tarbosauruser i Mongolia. Det får forskerne til å tro at de levde og døde sammen.

Og hvorfor er dette relevant? Jo, fordi disse dinosaurene er blant de nærmeste slektningene til Rex.

OK, så se for deg en flokk raske, smidige og glupske T. rex-tenåringer, sammen med noen kolossale, åtte-tonn-tunge voksne monstere. De er smarte og har i tillegg en god hørsel, et svært godt syn og en enda bedre luktesans.

Heldigvis – for oss – er det vi og ikke «øglenes hersker» som befinner seg øverst i næringskjeden i dag.

Kilde: The Rise and Fall of Dinosaurs av Steve Brusatte

Toppbilde: United International Pictures

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.