Ingen diamanter er så sjeldne som de blå diamantene. Nå har forskere kommet til bunns i hvor de kommer fra, og hvordan de oppstår.

Svaret ligger dypt nede i jordens indre. Nærmere bestemt 640 kilometer under føttene våre. Det er nesten dobbelt så langt som Den internasjonale romstasjonen er over hodene våre.

Det er også fire ganger så dypt som de blå diamantenes fargeløse søsken.

Opprinnelsen til de blå diamantene har lenge vært et mysterium. Hvor kommer de fra? Og hvorfor utgjør de kun en femtedel av en promille – altså 0.02 prosent – av verdens diamantbeholdning?

– Vi visste ganske nøyaktig ingenting om hvor de kommer fra, sier geolog Evan Smith, som er hovedforfatter av en ny studie publisert i tidsskriftet Nature, til Washington Post.

Smith med kolleger studerte 46 blå diamanter, blant annet en som i 2016 ble solgt for drøyt 200 millioner kroner. Det gjør de sjeldne diamantene til et av verdens aller dyreste mineraler.

Hope-Diamanten er den mest kjente av de blå diamantene.

Diamanter består av rent karbon og er verdens hardeste stoff. De gror i stein, på samme måte som planter gror i jorda.

Når diamanter gror, fanger de noen ganger fragmenter fra omgivelsene rundt seg. Det fungerer på samme måte som når urgamle slanger og dinosaurer blir fanget i rav. Disse fragmentene er gull verdt når forskere skal finne ut hvor og når diamantene oppstod.

Hvis du skal oppbevare noe i veldig lang tid, så er innsiden av en diamant et ganske godt sted å legge det i.

Den ferske diamantartikkelen ble førstesideoppslag i Nature i forrige uke.

Da Smith analyserte fragmentene på innsiden av de blå diamantene, fant han tegn til at de har en helt spesiell opprinnelse. For å bli en verdifull, blå diamant, trenger man to typer steiner. Stein fra havskorpen og stein fra mantelen, som ligger under jordskorpen, blir mikset sammen av den voldsomme kraften til tektoniske plater.

Platene frakter disse steinene ned flere hundre kilometer under bakken og danner de blå diamantene.

Det kan også forklare hvorfor forskerne finner grunnstoffet Bor i de spesielle diamantene. Bor finnes i sjøvann, og kan ha blitt dratt ned til jordens indre av de tektoniske platene.

Hope-Diamanten er den mest kjente av de blå diamantene. Den er 45 og en halv karat, og er en del av en stein på 112 karat, som ble fraktet til Europa fra India og kjøpt av Ludvig XIV i 1668. Den er i dag eid av Smithsonian Institution og skal være forsikret for to milliarder kroner.

Toppbilde: Evan Smith / GIA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.