Mayafolket var en av de mest avanserte sivilisasjonene i verden. Så raknet alt. Hva skjedde?

Spørsmålet har vært et mysterie for forskere i lang tid, og det har vært vanskelig å finne tydelige bevis for den ene teorien eller den andre.

Det er blant annet blitt spekulert at forfallet skyldtes avskoging, sykdom, borgerkrig, overbefolkning og ekstrem tørke.

Det som har vært sikkert er at mayafolket hadde en svært utviklet kultur, og hevdet seg innenfor fagfelt som astronomi, arkitektur og matematikk. De var også blant de første til å bygge byer.

Så hvorfor kollapset sivilisasjonen for 1000 år siden?

Svaret ligger på bunnen av en innsjø i dagens Mexico, ifølge en artikkel som ble publisert i det prestisjefulle tidsskriftet Science fredag. Ved å studere sedimentene i grunnen under innsjøen Chichancanab, har forskere fått bekreftet at mayafolket ble utsatt for en langvarig og enorm tørke.

Mengden regn falt drastisk. Den årlige nedbøren sank til halvparten av det som var vanlig, og tørken varte i over 100 år. Til tider var nedgangen så mye som 70 prosent.

For et jordbrukssamfunn, som mayafolket var, var dette en katastrofe. Trolig førte dette til at vannmagasinene og matlagrene ble tømt, og det ble vanskelig å brødfø en hel sivilisasjon som var vant til et langt fuktigere klima.

Tørken er tidligere kjent, men kunnskapen om hvor voldsom og uutholdelig den var, er ny.

Forskerne har gravet dypt ned i grunnen og har analysert lag på lag som dokumenterer nedbør, temperatur og til og med luftforurensing. Dette er en vanlig teknikk for klimaforskere for å finne ut av hvordan klimaet var før vi begynte å måle det.

Forskerne håper den ferske studien vil hjelpe arkeologer å forstå hvordan tørken påvirket den eldgamle sivilisasjonen på et kritisk tidspunkt.

Funnet føyer seg inn i rekken av nye oppdagelser om Mayakulturen som er kommet den siste tiden. Tidligere i år viste ny, revolusjonerende teknologi at Maya-sivilisasjonen var langt større enn vi tidligere har antatt.

Oppdagelsen blir kalt den største av Maya-samfunnet på 100 år.

— Hele byer som aldri før har blitt oppdaget, er nå funnet, fortalte forsker og dokumentarskaper Albert Lin til National Geographic den gang.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.