Hvor lenge kan et dyr overleve i dypfryst tilstand?

Rundormer, også kalt nematoder, er en type små, virvelløse dyr som finnes i tusenvis av arter. Mange av disse artene er vanskelige å se med det blott øyne, men likevel kan de være blant de vanligste dyrene på jorden målt i biomasse.

Nå er representanter fra denne gruppen blitt gravd opp fra isen i den russiske provinsen Sakha i Sibir. Noen av disse ble fryst ned for 30.000 år siden, andre for 42.000 år siden.

Det er omtrent på samme tid som det moderne mennesket Homo sapiens innvandret til Europa for første gang og møtte på Neandertalerne.

Russiske forskere gravde opp prøver fra fem og 30 meter ned i isen, og tok med seg de små rundormene tilbake til laboratoriet.

Der tinte de isen sakte over flere uker. Rundormene ble lagt sammen med litt mat i petriskåler i en temperatur på 20 grader celsius. Utrolig nok våknet de eldgamle ormene til live og begynte å strekke på seg og spise maten. 

Det oppsiktsvekkende funnet er publisert i tidsskriftet Doklady Biological Sciences.

De russiske forskerne skriver i artikkelen at funnet kan være relevant innenfor vitenskapen astrobiologi (studiet av liv i universet), i tillegg til kryobiologi, som er læren om nedfrysing og oppbevaring av levende celler og vev.

Foto: Shatilovich, et al. (Doklady Biological Sciences)

Forskerne erkjenner at det er mulig at prøvene deres er blitt kontaminert av yngre rundormer, men at dette er lite sannsynlig gitt hvor dypt ned de gravde for å få tak i prøvene.

Ifølge artikkelen har ulike typer av bakterier, alger og frø overlevd i frosset tilstand i tusenvis, eller millioner, av år. Det er imidlertid aldri blitt dokumentert at en organisme så kompleks som rundormen har vært i stand til dette.

Tidligere har man kunne dokumentere at rundormer har overlevd 39 år i frosset tilstand. Rundormer er svært fascinerende dyr, og du kan lese mer om dem i Store norske leksikon.

Toppbilde: En rundorm og sitt egg, forstørret 1000 ganger. Foto: Agricultural Research Service

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.