En NASA-ansatt nordmann har funnet ut at liv kan overleve langt nærmere overflaten på månen Europa, enn tidligere antatt.

Europa er lenge blitt ansett som et lovende sted å finne utenomjordisk liv, men på grunn av månens manglende atmosfære og den kraftige stråling det medfører, skal det imidlertid ikke være mulig å leve på overflaten.

Forskere har derfor antatt at man må grave flere meter for å finne livstegn. Det ville gjort forskningen svært vanskelig med dagens teknologi. Antagelsen viser seg imidlertid å være helt feil, ifølge en fersk studie.

Aminosyrer kan nemlig overleve opp til 10 millioner år kun én til tre centimeter under bakken. Det vil gjøre undersøkelsene langt enklere.

Det er nordmannen Tom A. Nordheim som er førsteforfatter på den nye studien.

Så hvorfor er Europa et av våre beste håp til å finne utenomjordisk liv?

Den kanskje viktigste grunnen er at det finnes vann der. Europa måler bare en fjerdedel av størrelsen til jorden, men har likevel mer vann enn oss. Den er nemlig fullstendig oppslukt av et hav som ligger gjemt under en isskorpe.

NASA har allerede lagt planer til to nye oppdrag om å studere Europa nærmere. I 2022 skal romsonden Europa Clipper fly forbi månen, og allerede to år senere kan en ny sonde – Europa Lander – lande på den.

Illustrasjon av Europa Lander. Foto: NASA

Målet er tredelt. Forskerne vil lete etter tegn på liv, undersøke hvorvidt den er beboelig og analysere månens overflate til senere oppdrag.

– Europa kan sitte på hint til NASAs langsiktige mål: å finne ut av om vi er alene i universet eller ikke, skriver romfartsetaten i en uttalelse.

Toppbilde: NASA/JPL-Caltech

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.