Denne bautaen var væpnet til tennene.

Dinosauren, som har fått navnet Akainacephalus johnsoni, hadde et slagkraftig forsvar. Kroppen var dekket av en formidabel rustning, halen var utstyrt med et stor beinklubbe og hodet var dekket av pigger og horn.

Beinklubben kunne gjøre alvorlig skade på angripende rovdyr, noe som trolig kom godt med siden dinosauren levde side om side med fryktinngytende skapninger som Tyrannosaurus rex.

Fossilet til den nyoppdagede arten er 76 millioner år gammel og ble funnet i den amerikanske delstaten Utah. Funnet er beskrevet i en omfattende studie i tidsskriftet PeerJ.

A. johnsoni var en middels stor dinosaur, fire-fem meter lang, om lag halvannen meter høy og er i familie med ankylosaurerAkainacephalus betyr «piggete hode».

Illustrasjon: Andrey Atuchin/DMNS

– Akainacephalus johnsoni er et svært kult eksemplar. Det er den mest komplette dinosauren som er oppdaget i Utah, sier geolog Jelle P. Wiersma ved Universitetet i Utah.

– Det som gjør dinosauren så unik, er skallen. Den er svært utsmykket og har pigger av bein som stikker ut fra hodet, fortsetter han.

Det er ikke bare den nye arten som gjør funnet uvanlig. Det er heller ikke hverdagskost å finne så mye av et skjelett på samme sted, og at det er så godt bevart.

Forskningsarbeidet bak det ferske funnet av A. johnsoni går helt tilbake til 2008, skriver Naturhistorisk museum i Utah i en pressemelding. Fossilet er gravd opp ved Horse Mountain, hvor det er blitt funnet fossiler fra flere dinosaurer de siste årene.

Toppbilde: Andrey Atuchin

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.