Men du må nok reise lengre sør for å oppleve den …

Det er nemlig de som befinner seg i Afrika, Midtøsten, sør i Asia eller Det indiske hav som får gleden av å se den lengste totale måneformørkelsen dette århundret, sier måneforsker Noah Petro ved NASA’s Goddard Space Flight Center til Space.com.

27. juli plasserer jorden seg mellom solen og månen i én time og 43 minutter. Hele begivenheten fra start til slutt vil vare i nesten fire timer!

Dette vil være en total måneformørkelse og månen vil få en rødaktig farge – en såkalt «blodmåne». Når sollyset passerer gjennom jordens atmosfære, bøyes det rundt planeten vår. Samtidig filtreres kortere bølgelengder, som grønne og blå, og igjen står det langbølgede røde lyset som fortsetter til månen.

Og i motsetning til en solformørkelse, trenger du ikke spesielle briller eller annet utstyr for å observere en måneformørkelse.

Slik anslår NASA at måneformørkelsen blir synlig fra jorden. (Bilde: Fred Espenak/NASA GSFC, via Space.com)

Neste måneformørkelse vil finne sted 21. januar 2019, og blir synlig fra Nord- og Sør-Amerika, Europa og Afrika, ifølge NASA. Denne vil derimot bare vare i én time og to minutter.

Måneformørkelser er likevel alltid lengre enn solformørkelser. Det skyldes enkelt og greit at under en solformørkelse er det den «lille» månen som kaster en skygge over en langt større jordklode. Under en måneformørkelse, er det motsatt, skriver LiveScience.

Solformørkelsen vi kunne se fra Norge i mars 2015, varte for eksempel bare to minutter og 47 sekunder.

– Varigheten avgjøres av månes posisjon når den passerer gjennom jordens skygge, forteller Noah Petro.

Du kan se for deg en vår planets skygge som en kjegle som strekker seg fra jorden i motsatt retning fra solen.

– Månen kan enten streife kjeglen såvidt eller passere rett gjennom den. Denne gangen vil månen komme svært nærmere midten av kjeglen, der formørkelsen har lengst varighet.

En måneformørkelse varer lengre enn en solformørkelse fordi jorden kaster en større skygge. (Bilde: NASA)

Lengden på både sol- og måneformørkelse avhenger også av hvordan de tre himmellegemene er justert i forhold til hverandre, forklarer Young. På fredag vil solen, jorden og månen stå bortimot helt på linje, og det vil ta lengre tid før månen er fri fra jordens skygge.

I tillegg inntreffer dette i juli, da jorden er på det fjerneste punktet i banen rundt solen. Det gjør at planeten vår kaster en større skygge, og det tar enda lengre tid for månen å passere denne, skriver LiveScience.

Dersom du fortsatt er på ferie i sørligere strøk, kan du altså oppleve noe ganske bemerkelsesverdig på fredag.

Toppbilde: Juan lacruz [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.