På innsiden av likkisten fant arkeologene levningene til ikke bare én, men tre personer – og noe helt annet.

De siste ukene har øyner over hele verden vært rettet mot den massive sarkofagen som ble oppdaget i Alexandria tidligere i sommer. Kisten i svart granitt er den største som noensinne er funnet i området, og den har trolig ikke blitt åpnet på over 2000 år.

Hvem, og hva, skjuler seg på innsiden?

På tross av advarsler om urgamle forbannelser er likkisten nå endelig åpnet.

– Sarkofagen er blitt åpnet, men vi har ennå ikke blitt rammet av en forbannelse, beroliger Mostafa Waziri, generalsekretæren for Egypt’s antiquities ministry, ifølge Egypt Today.

På innsiden fant arkeologer beinene til tre personer – og en betydelige mengde flytende kloakk, som må ha trengt seg inn i sarkofagen på et tidspunkt.

Det skal ikke ha vært noen skatter eller kunstverk i kisten.

Forskere er i gang med å finne ut mer av hvem personene var. Egyptiske myndigheter skriver i en Facebook-post at skjelettene mest trolig tilhører offiserer eller soldater. Det er allerede klart at en av dem var blitt skadet etter å ha blitt truffet av en pil.

Beinrestene blir nå overført til et museum i Alexandria for ytterligere undersøkelser.

Myndighetene la torsdag ut et knippe bilder fra funnet. 

Foto: Egypt Ministry of Antiquities

Foto: Egypt Ministry of Antiquities

Foto: Egypt Ministry of Antiquities

Sarkofagen er spesiell både på grunn av størrelsen (den er hele 1,85 meter høy, 2,65 meter lang og 1,65 meter bred, samt 30 tonn tung) og fordi den tilsynelatende ikke var blitt åpnet siden den ble lukket en gang for over 2000 år siden.

Noen har til og med spekulert i om det kan ha vært Alexander den store som lå begravet i sarkofagen i sort granitt, skriver Express. Det er i dag nemlig ukjent hvor kongens grav befinner seg.

Toppbilde:  Egypt Ministry of Antiquities

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.