Neida, vi snakker ikke om tidsreisende aper her, men snarere en gruppe primater som har tatt steget inn i en ny og mer intelligent utviklingsfase.

En gruppe capuchin-aper har nemlig begynt å bruke stein som verktøy, da til å knuse nøtter, skjell og skalldyr. Dette gjør apene i Panama til den fjerde gruppen med primater som entrer steinalderen, skriver New Scientist.

Det er langt fra tilfeldig at det nettopp er denne gjengen med aper som «endelig» tok steget. Capuchin-apene regnes som de smarteste av primatene som naturlig hører til i Sentral- og Sør-Amerika, og tidligere har forskere vist at disse apene også føler ekte giverglede.

white-headed-capuchin monkey GIF by Head Like an Orange

Det er riktignok ikke alle capuchin-aper i Panama som har oppdaget verdien av de skarpe eggene. Steinalder-apene er kun lokalisert på den vesle øya Jicarón, og det er også kun mannlige capuchin-aper som nå knuser ting ved hjelp av stein.

– Vi ble overrasket over hvor geografisk sentrert denne oppførselen synes å være, sier hovedforfatteren av studien, Brendan Barrett til New Scientist.

monkey puppies GIF

En capuchin-ape koser med valper. Apen i gifen er ikke relatert til apene som omtales i saken.

Forskerne spekulerer nå i hvorfor akkurat denne gruppen med aper har nådd steinalderen.

Snarere enn å være et «forventet stadium», kan det være at en smartere-enn-gjennomsnittet-ape begynte å utforske steinenes bruksområder, og at andre aper i flokken deretter kopierte denne oppførselen.

PS: En annen gruppe med capuchin-aper i Sør-Amerika er også i steinalderen, og har trolig vært det i rundt 700 år .

De to andre artene som bruker steinverktøy er en gruppe macaque-aper i Thailand og sjimpanser i Vest-Afrika.

Toppbilde: Skjermdump fra YouTube-video som viser en av capuchin-apene knuse fruktskall med en stor stein. 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.