– Vi står foran en gullgruve med informasjon.

Det sier arkeolog Ramadan Badry Hussein. Han styrer utgravingen av det kjente gravstedet Sakkara, hvor en rekke kjendiser fra oldtidens Egypt ligger begravet.

Nå har Hussein og teamet hans, som består av både tyske og egyptiske forskere, funnet noe helt spesielt.

Dypt under gravstedet har forskerne avdekket et stort og avansert underjordisk system som strekker seg hele 30 meter under bakken, skriver Universitetet i Tübingen i en pressemelding.

Slik ser sjaktgravene i det underjordiske begravelsesystemet ut. Illustrasjonen er laget av Universitetet i Tübingen ved hjelp av laserscannere i 3D.

Det er dette arkeologene kaller en gullgruve. Her har de funnet gravkamre, trekister, mumier, en sarkofag av kalkstein og en rekke verdisaker ment til etterlivet.

I et av gravkamrene fant de en unik maske laget av forgylt sølv og gull, og med øyne av kalsitt, obsidian og en svart stein som kan være halvedelsteinen onyx.

Hussein selv kaller funnet en sensasjon.

– Svært få masker er blitt bevart frem til i dag, fordi slike gravplasser ble plyndret for lenge siden, sier han.

Masken tilhørte en prest under det 26. egyptiske dynasti (685-525 f.Kr.), som var det siste innfødte dynastiet før perserne erobret landet.

Christian Leitz, som leder Instituttet for egyptologi ved Universitetet i Tübingen, sier seg enig med sin kollega.

– Urgamle egyptiske begravelsesmasker i gull og sølv er usedvanlig sjeldne. Vi vet bare om to lignende funn fra private graver – den siste ble funnet i 1939.

Dette er masken som er funnet. Foto: Ramadan B. Hussein / Universitetet i Tübingen

Et vel så spennende funn er et rom forskerne mener egypterne brukte til å forberede døde kropper til å begraves. Et slags 2500 år gammelt mumifisering-verksted, med andre ord.

Inne i dette verkstedet er det funnet to store badekar. Disse kan ha blitt fylt med natron for å dehydrere kroppene før man bandasjerte dem.

Deretter ble det funnet beholdere av alabast, som ble brukt til å oppbevare organene til kroppene som ble mumifisert, samt boller og målekopper som er inngravert med navnene på oljer som ble brukt til mumifisering.

Arkeologene håper funnet vil gi ny innsikt i hvordan egypterne gravla sine døde.

Et av gravkamrene. Foto: Egyptian Ministry of Antiquities

Denne videoen viser tunnelene under Sakkara:

Toppbilde: Ramadan B. Hussein / Universitetet i Tübingen

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.