Foretrekker du eget kontor fremfor et åpent kontorlandskap? Da kan du slå i bordet med denne forskningen når du er tilbake fra ferie …

Ikke alle er like begeistret for åpne kontorlandskap, men mange bedrifter river likevel ned kontorveggene og plasserer de ansatte i ett og samme rom.

Tanken er gjerne at de ansatte skal interagere mer og åpne for tettere samarbeid innad i bedriften.

Hvorvidt produktiviteten og samholdet øker, er stadig gjenstand for forskning. En ny studie viser at interaksjonen mellom de ansatte endres drastisk når en arbeidsplass bytter ut lukkede kontorer med åpne landskap, skriver ScienceAlert.

Og da kanskje ikke akkurat slik sjefene forventer …

Ifølge studien som er publisert gjennom The Royal Society, minsket antallet ansikt-til-ansikt-interaksjoner med 70 prosent i to multinasjonale selskaper etter en omorganisering av kontorlokalene.

Samtidig økte bruken av e-post og direktemeldinger gjennom interne systemer med 20-50 prosent!

Det er to forskere fra Harvard Business School og Harvard University som står bak studien. De fulgte grupper med ansatte i de store selskapene gjennom åtte uker før omleggingen til åpne kontorlandskap og like mange uker i etterkant.

De ansatte ble utstyrt med såkalte «sociometric badges» som måler interaksjoner, samtaledynamikk, avstand mellom de ansatte og flere typer fysisk aktivitet. Bluetooth-sensorer ble også brukt, i tillegg til analyser av e-post og digitale kommunikasjonssystemer.

Ifølge ScienceAlert, antyder resultatene altså at de ansatte foretrekker å chatte med hverandre digitalt, fremfor å kommunisere direkte. Folk tar kanskje heller på seg hodetelefoner med støydemping og forsøker å bevare sitt private rom.

Forskerne skriver at tidligere studier antyder at åpne kontorlandskap kan ha negativ psykologisk innvirkning på de ansatte. Det er det hovedsakelig snakk om trivsel, oppmerksomhet og opplevelse av privatliv.

De påpeker likevel at deres forskning så langt ikke viser at endringene nødvendigvis er negative.

Toppbilde: rawpixel [CC0 Creative Commons], via Pixabay.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.