Vi har lenge visst hvor vi skal lete, men nå har vi endelig klart å fange et bilde av en planet som blir til!

Midt i det spektakulære bildet er en svart flekk – dvergstjernen med det velklingende navnet PDS 70. Et hav av støv og gass omkranser den unge stjernen som ligger 370 lysår unna Jorden.

Og like til høyre for stjernen, en enslig og klar klump av lys – en planet som tar til seg masse.

Den svarte flekken i midten er stjernen PDS 70, med det kraftulle lyset filtrert slik at det er mulig å observere det som foregår rundt. Like til høyre for stjernen, ligger den «nyfødte» planeten. (Bilde: ESO/A. Müller et al.)

«Barnet» har fått navnet PDS 70b etter stjernen den går i bane rundt, og ble oppdaget i stjernens protoplanetariske skive – en tykk skive med materie som omkranser unge stjerner.

Det er astronomer ved Max Planck-instituttet for astronomi i Tyskland som har fanget det utrolige bildet ved å bruke Very Large Telescope, et av de aller kraftigste instrumentene som brukes til å observere verdensrommet.

– De protoplanetariske skivene er fødestedene til nye planeter, men inntil nå har kun en håndfull observasjoner oppdaget hint av babyplaneter i disse, forteller Miriam Keppler i en pressemelding. Keppler ledet en av forskningsgruppene som står bak funnet av PDS 70b.

Ifølge analyser, er PDS 70b en gasskjempe med en skyet atmosfære og overflatetemperaturer på 1000°C. Avstanden til stjernen den går i bane rundt tilsvarer avstanden vår egen sol og Uranus. PDS 70b har en masse større enn Jupiter – og trolig tar den fortsatt til deg materie.

Det optiske teleskopet Very Large Telescope i Chile, som ble brukt til å observere den unge planeten, består egentlig av fire avanserte teleskoper. (Bilde: ESO/H.H.Heyer [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons)

Ettersom vi ikke tidligere har kunnet studere planetdannelse, vet vi egentlig lite om denne fasen i en planets liv. Men tanken er at planeter starter sin livssyklus svirrende rundt unge stjerner mens de akkumulerer materialer og øker i masse.

Derfor er oppdagelsen av PDS 70b så viktig. Nå har forskerne muligheten til å teste ulike teoretiske modeller for planetdannelse.

– Kepplers resultater gir oss et vindu inn i de komplekse og nokså ukjente tidlige stadiene i planetevolusjon. Vi må observere planeten i skiven til den unge stjernen for virkelig å forstå prosessen bak planeters tilblivelse, sier André Muller, leder av den andre forskningsgruppen som studerer PDS 70b.

Toppbilde: ESO/A. Müller et al., via 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.