To planeter er ypperlige kandidater for utenomjordisk liv, viser ny forskning. En av dem er til og med på størrelse med jorda.

Forskere ved Georgia Tech og Harvard har gjennom simuleringer funnet ut at planetene Kepler-186f og Kepler-62f trolig har en lignende aksehelning som jorda.

Det er svært spennende nytt. Helningen er nemlig svært viktig for klimaet, og er det som gir oss blant annet årstider og midnattssol.

Hvor viktig er det? Et skrekkeksempel er naboplanet vår Mars, som ligger innenfor solas beboelige sone, som betyr at den er i riktig avstand for at flytende vann kan eksistere. Likevel er den en tørr og ugjestmild ørken. Grunnen kan være at den varierer fra null til 60 grader helning.

Til sammenligning går jorden fra en 22,1 til 24,5 grader helning hvert 10.000 år.

– Helningen til Kepler-planetene har vært stabil i titalls millioner år, forteller Gongjie Li ved Georgia Tech i en pressemelding.

Kepler 62f. Illustrasjon: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

De to planetene har fått navnene Kepler-62f og Kepler-186f (toppbildet).

62f er 1200 lysår unna oss og er 40 prosent større enn vår planet. Forskere tror den kan være dekket av vann.

186f er derimot bare en reise på 500 lysår unna og kun 10 prosent større enn jorda. Den har et mye kortere år enn det vi har, da den går i bane rundt stjernen sin på bare 130 dager.

Begge planetene er gode kandidater for å finne liv, mener forskerne, men understreker samtidig at det ikke er samlet inn tilstrekkelig informasjon til å slå fast at det finnes liv der.

Toppbilde: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.