Skorpen på Mars er mye eldre enn vi tidligere har trodd.

En fersk studie, publisert i Nature, viser nemlig at den røde planetens «jordskorpe» ble dannet for minst 4547 millioner år siden.

Det gjør den minst 100 millioner år eldre enn skorpen på jorda.

Det er mildt sagt overraskende, siden det betyr at Mars, slik vi kjenner planeten i dag, er mindre enn 20 millioner år yngre enn selve solsystemet. Tidligere har vi trodd at disse planet-formende prosessene tok opp til 100 millioner år.

Det er i tillegg spennende nytt for letingen etter liv på planeten.

– Dette betyr at flytende vann kan ha eksistert på planetens overflate på det tidspunktet, og at omgivelsene kan ha vært vennlig innstilt til utviklingen av liv. Dette er mye tidligere en jorda, med om lag 100 millioner år. Det betyr at liv først kan ha oppstått på Mars. Det er imidlertid kun spekulasjoner foreløpig, og det krever mer bevis, sier artikkelforfatter Martin Bizzaro, ved Naturhistorisk museum i Danmark, til Newsweek.

Så hvordan fant forskerne det ut?

De har analysert en meteoritt som smalt ned i Sahara-ørkenen i 2011, som forskerne mener kommer fra Mars’ overflate. Steinen inneholder mineralet zirkon, som fungerer som en slags tidkapsel. Det er dette mineralet forskergruppen har klart å anslå alderen til.

Mars var trolig en gang en vakker planet med elver og innsjøer, men overflaten på den røde planeten er majestetisk selv i dag. NASAs Curiosity har laget denne videoen etter å ha fartet rundt på naboplaneten vår siden 2012:

Toppbilde: Solnedgang sett fra Mars. Foto: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.