Bildet av den ulykksalige mannen i Pompeii vakte stor oppsikt i mai, men dødsårsaken hans er trolig ikke den det først kunne se ut som, erkjenner arkeologene som fant ham.

Mannen i 30-årene døde under det store utbruddet fra den italienske vulkanen Vesuv i år 79. Natgeobloggen omtalte bildet som gikk viralt i en sak med tittelen «Tidenes mest uheldige mann funnet i Pompeii».

Da skrev vi at den store steinen, som ble funnet ved skuldrene hans, trolig kappet hodet av ham. Det viser seg med all sannsynlighet å være feil.

Nå er nemlig hodet hans funnet, og det er i nær perfekt stand. Da kan det vel ikke ha blitt knust av en 300 kilogram tung stein?

Foto: Pompeii – Parco Archeologico

– Under den første fasen av utgravingen, virket det som om den øvre delen av brystkassen og hodeskallen, som ikke ennå var identifisert, hadde blitt kuttet av en stein som hadde knust offeret. Denne foreløpige hypotesen stammet fra observasjonen av steinens stilling, skriver Pompeii Archaeological Park i en Facebook-post.

At arkeologene nå har funnet hodeskallen hans, endrer imidlertid alt.

– Hans død kom derfor trolig ikke som en følge av steinen, men mer trolig som følge av asfyksi, skriver de videre.

Asfyksi er oksygenmangel, noe mange døde av under vulkanutbruddet for nær 2000 år siden.

Foto: Pompeii – Parco Archeologico

Etter at mannen ble funnet, ble han raskt et internettfenomen. Iflscience har samlet et knippe twitterposter om det arkeologiske funnet.

Toppbilde: Pompeii – Parco Archeologico

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.