Månen Enceladus er det eneste stedet i solsystemet vi vet om, utenom jorda, som «tilfredsstiller alle de grunnleggende behovene for liv, slik vi kjenner det», sier romforsker Christopher Glein til The Independent.

Der er det nå blitt oppdaget komplekse organiske forbindelser som inneholder hundrevis av atomer arrangert i ringer og kjeder.

Selv om funnet ikke er nok til å avgjøre om det finnes noe form for liv der, er disse forbindelsene de mest komplekse som hittil er funnet på månen, noe som gjør at Enceladus til det mest lovende stedet å finne utenomjordisk liv i vårt solsystem.

Funnet kommer bare noen uker etter at NASA annonserte at de har funnet «ingredienser for liv» på Mars.

Materialet som er analysert ble fanget opp av NASAs romsonde Cassini, rett før den styrtet inn i døden i Saturns atmosfære.

Analysene, utført av en internasjonal forskningsgruppe, har funnet bevis på en karbonrikt materiale som er dannet i hjertet av månen.

– Komplekse organiske molekyler er ikke nødvendigvis tilstrekkelig for å danne en levelig atmosfære, men på den andre siden er det en nødvendig forløper til liv, sier Frank Postberg ved University of Heidelberg, som ledet forskningen, til The Independent.

Det har tidligere vært kjent at månen vann, varme og organiske molekyler – noen av de viktigste forutsetningene for liv. Postberg forklarer at det tidligere har vært ukjent hvorvidt kompleks organisk kjemi finner sted på Enceladus.

Saturns måne Enceladus. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Romforsker Christopher Glein er svært overrasket over funnet.

– Nok en gang blir vi forbløffet av Enceladus. Tidligere har vi bare funnet de enkleste organiske molekyler, som inneholder noen få karbonatomer, men selv det var veldig spennende, sier han.

Funnet, som vekker oppsikt verden rundt, er nylig publisert i tidsskriftet Nature.

– Det vi vet i dag forteller oss at Enceladus er et strålende sted å se etter liv, og det kan være mikroorganismer som lever i havet der i dag, sier Jonathan Lunine ved Cornell University til National Geographic.

Toppbilde:NASA/JPL/Space Science Institute

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.