Dinosaurene hadde ingen plan for å beskytte seg mot asteroider. NASA vil unngå at vi gjør den samme tabben.

Det er på ingen måte en enkel sak. Det største problemet er i det hele tatt å oppdage asteroidene som har kurs mot jorda før det er for sent.

Ifølge et nytt 20-siders dokument skrevet av NASA og offentliggjort av Det hvite hus, er vi innen 2033 i stand til å se kun halvparten av objektene som er minst 140 meter lange, og som befinner seg under 48 millioner kilometer unna jorda.

140 meter er størrelsen som er regnet som svært skadelig for jorda, men mindre asteroider kan også gjøre skade.

At vi i dag oppdager under halvparten av asteroidene i vår umiddelbare nærhet, er ganske skremmende. Det betyr at vår art, lik dinosaurene, kan være helt uvitende om vår egen utslettelse, før vi ser den med våre egne øyne.

Men NASA jobber med saken og er i gang med å forbedre dagens kapasitet.

Foto: NASA

Heldigvis er sannsynligheten minimal for at en asteroide treffer oss i vår levetid. Av asteroidene vi vet om er 101955 Bennu en av de heteste kandidatene, men sjansen for at den treffer oss er beregnet til å være kun 1 av 2700, eller 0.00037037037 prosent.

NASA har allerede laget en djerv plan dersom det utenkelige skulle skje. Hvis en liten asteroide er i bane til å treffe jorda, er planen å sende et ni tonn stort romskip inn i steinen for å få den til å endre kurs. Dersom asteroiden er større, vil de bruke en atombombe for å dytte den ut av jordas rombane.

Planen heter HAMMER (som står for Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response).

På en pressekonferanse onsdag kunne Aaron Miles, ved White House Office of Science and Technology Policy, ytterligere beroligge oss.

– NASA har identifisert 95 prosent av asteroidene som er store nok til å skape en global katastrofe og ingen av disse vil være en trussel i dette århundre, sa han.

Det gir oss i det minste mer tid til å utvikle teknologien vår. Kanskje så mye at vi kan komme oss helskinnet unna en ny asteroide på størrelse med den som tok livet av dinosaurene.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.