– Noen likte virkelig, virkelig ikke disse folkene.

Det sier arkeolog Jonathan House til The Guardian. Han gravde nylig frem to uheldige menn som levde på slutten av romertiden eller kort tid etter.

Det som ventet på ham under bakken, var han langt fra forberedt på.

Beinene til mennene er blitt kappet av oppe ved knærne og lagt ved siden av skuldrene sine. Skallene deres er også knuste, men det er uklart hvorvidt skadene kom etter mennene døde.

Arkeologene prøver nå å finne ut hva som er bakgrunnen til det makabre funnet.

– Var det for å holde de i gravene og hindre dem i å flykte? Eller hadde de allerede forsøkt å rømme og dette var en straff – og en advarsel til alle andre om ikke å prøve det samme, sier arkeolog Kasia Gdaniec til den britiske avisen.

Disse to mennene var likevel ikke det verste som ble funnet.

Knapt 50 meter unna fant arkeologene en romersk brønn. Nede i den fant de nok en person. Mannen hadde fått kroppen sin delt i to ved midjen før han ble kastet ned i brønnen. Arkeologene fant kun overkroppen hans sammen med hodet og armene.

– Folk snakker om erobringens arkeologi, men jeg har aldri følt det så sterkt som her. Romerne ankommer og folkene her ble fullstendig underlagt. Alt forandrer seg og blir aldri det samme igjen. Vi ser ikke tegn til handel og fredelig sameksistens her, vi ser slaveri, sier House.

Foto: Mola Headland Infrastructure

Disse begravelsene er blant de mest gåtefulle funnene fra et av Storbritannias største utgravingsfelt. Feltet har også avdekket gjenstander fra jern- og bronsealderen, sammen med romerske leirer og middelalderbyer. På det meste har 250 arkeologer jobbet i dette området, som strekker over 350 hektar.

Trolig vil arkeologene om litt kunne tidfeste livet til disse uheldige mennene mer presist. De fleste beinene er godt bevarte og en av levningene har også godt bevarte tenner, som gjør det mulig for forskerne å bruke DNA-testing og karbondatering.

Toppbilde: Mola Headland Infrastructure

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.