Nå kan det være slutten på æraen til de mektige baobab-trærne i Afrika.

I Sør-Afrika vokste et tre seg så stort at noen lokale helter bygde en pub inne i stammen.

Treet var et av Afrikas største baobab-trær med sine 19 høydemeter, og 34 meter i omkrets. Det ble over 1000 år gammelt, og var en turistattraksjon de siste tiårene.

I 2016 begynte det imidlertid å forfalle.

Bareieren skyldte på mye regn og inviterte til grillfest for å hedre treet.

Men den tragiske døden til det eldgamle treet var langt fra unik. En ny studie av baobab-trærne i flere afrikanske land fant at brorparten av de største trærne har dødd eller forfalt det siste tiåret.

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til dødsfallene, men forskere mistenker at global oppvarming – og påfølgende tørre og varme klima – har en finger med i spillet.

– Det er svært overraskende at disse kolossale trærne, som er over 1000 år gamle og tilsynelatende var sunne og i god form, nå etter noen år har falt på bakken og dødd, sier studiens medforfatter Adrian Patrut, ved romanske Babes-Bolyai universitet, til National Geographic.

– Statistisk sett er det i praksis umulig at et så stort antall store, gamle baobaber dør på så kort tid som følge av naturlige årsaker.

Dette er Chapman-treet, et av Afrikas største, som plutselig kollapset i 2016. Foto: Nature

Patrut er svært bekymret for trenden. Han har studert disse spesielle trærne siden starten av 2000-tallet, og siden 2005 har han sett at åtte av de 14 eldste trærne og fem av de seks største, har falt om og dødd.

Alle de nå døde trærne stod i sørafrikanske land: Namibia, Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe og Zambia.

Det eldste treet hadde eksistert i om lag 2500 år, før alle treets stammer kollapset for syv-åtte år siden. Det stod i Zimbabwe.

TOPPBILDE: TIM LAMAN, NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.