Dypt nede under havoverflaten utenfor den skotske kysten, skriver Microsoft historie.

Det vanntette datatårnet installeres på 30 meters dybde, inneholder 864 servere og går utelukkende på fornybar energi. Tårnet kan lagre 27,6 petabytes, som tilsvarer hele 27.600.000 gigabytes.

Det kan kanskje virke veldig tungvindt, men det er i hvert fall en stor fordel med å legge datasenteret på havbunnen. Nemlig strømregningen. Havet gir en naturlig kjølig av anlegget, som er en av de største kostnadene med datalagring.

Målet til Microsoft er å installere lignende datasentre på havbunnen verden rundt som kan støtte skytjenester i de store byene.

– For å levere ekte kunstig intelligens, er vi veldig avhengig av lagringsplass i skyen i dag, sier Peter Lee, visepresident i Microsofts kunstig intelligens og forskningsenhet, i en pressemelding.

Selskapet har jobbet med dette prosjektet i fem år, og for tre år siden sank Microsofts ingeniører et datasenter utenfor kysten av California. Den gang var senteret operasjonelt i fem måneder. Nå håper selskapet at det skal fungere i fem år.

Mer spesifikt ligger dets nye hjem nær Orknøyene, en samling med 200 øyer som ligger nord for det skotske fastlandet. Innbyggertall: 20.000.

– Vi vet at dersom vi kan senke noe ned hit og det overlever, er vi forberedt på å dra omtrent hvilket som helst sted i verden, sier prosjektleder Ben Cutler i pressemeldingen.

Toppbilde: Microsoft

National Geographic