Kan dagen bli verre?

De fleste har hørt historien om vulkanen Vesuv og byen Pompeii. I år 79 e.kr. eksploderte Vesuv i et voldsomt utbrudd som kastet stein og aske høyt opp i lufta. Det kolossale utbruddet utløste hundre tusen ganger mer energi enn bombingen av Hiroshima, og begravde byene Pompeii og Herculaneum i aske. Tusenvis av mennesker døde.

Nå er en av disse ulykksalige menneskene gravd frem, og synet som ventet arkeologene vekker oppsikt.

Mannen, som var drøyt 30 år, skal ha forsøkt å flykte da vulkanen hostet opp smeltet stein. Det virker som at mannen klarte å komme seg unna det dødelige kaoset i første omgang, men så ble en stor stein – muligens en dørkarm – kastet i lufta av de enorme kreftene og traff hodet til den uheldige mannen. Hodet hans er fremdeles ikke funnet.

Hva var sjansen for at det skulle skje?

Steinen, som du kan se på bildet under, veier 300 kilogram. Trolig kappet den hodet av mannen.

Foto: Pompeii – Parco Archeologico

Forskerne på stedet tror mannen kan ha hatt en infeksjon i foten, noe som ville gjort det vanskeligere å flykte fra vulkanutbruddet.

Direktør Massimo Osanna, ved Archaeological Park of Pompeii, kaller funnet «enestående» i en pressemelding.

Pompeii ligger på den italienske vestkysten, om lag 2,5 timers kjøretur sør for Roma. Skjermdump: Google Maps

Utbruddet fra Vesuv startet den 24. august, i år 79, og varte i to dager. Pompeii ble først rammet av et kraftig jordskjelv før det ble begravet under seks meter med aske.

Byen ble ikke ødelagt av lava og mye av byen er bevart. Dermed står Pompeii og nabobyene igjen som et unikt vindu til livet i Romerriket.

Toppbilde: Pompeii – Parco Archeologico

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.