En video fra en utrolig redningsaksjon i Paris er blitt delt verden rundt de siste dagene.

Videoen viser 22-åringen Mamadou Gassama som på modig og spektakulært vis klatrer opp en bygning for å redde en fireåring som henger utenfor en balkong.

Det tar bare noen sekunder fra Gassama er på bakkeplan til han har klatret opp til femte etasje og får løftet barnet tilbake i sikkerhet.

Den forbløffende videoen kan blant annet ses her:

I dag var helten på besøk hos president Emmanuel Macron i Elyséepalasset i Paris. I tillegg har borgermesteren i Paris sagt at han vil hjelpe 22-åringen, som kom fra Mali for noen måneder siden, å få oppholdstillatelse i landet.

Gassama har naturlig nok fått det meste av oppmerksomheten etter den nervepirrende hendelsen. Men noen har også latt seg imponere av fireåringen som klamret seg fast for livet og klarte å holde hele sin kroppsvekt frem til hun ble reddet.

– Hvor lenge barnet holder seg fast, er nesten like imponerende som mannen som klatrer opp bygningen, skriver en bruker på Reddit.

Så hvordan klarer hun det?

Svaret kan ligge millioner av år tilbake i tid. Barn flest har nemlig godt utviklede håndmuskler allerede fra en tidlig alder. Denne evnen er trolig et trekk som var svært viktig for våre hårete forfedre for at datidens spedbarn kunne klamre seg til foreldrenes pels, slik vi ser små apekatter gjør i dag.

Dette trekket vises også i den kraftige griperefleksen som menneskelige spedbarn har frem til det er om lag seks måneder gammelt.

En annen grunn er den lave vekten. Barn veier naturlig nok mindre enn voksne, samtidig som at musklene i hånden vanligvis ikke vokser proporsjonalt med kroppsvekten. Derfor klarer barn ofte å holde seg fast i ribbevegger og klatrestativ i lenger tid enn voksne.

Som den merkelig urovekkende videoen under viser, kan selv spedbarn holde hele kroppsvekten sin en lang stund (det anbefales ikke å prøve dette hjemme…).

Toppbilde: Skjermdump, via Reddit

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.