Bygget på tuppen av en bit optisk fiber med vegger som er 15 milliondeler av en meter lange – verdens minste hus kan ikke engang romme et bjørnedyr!

La oss ta det viktigste først: Hvorfor bygge et hus hvor ikke engang en amøbe eller en sædcelle får plass?

For å vise at det er mulig, selvfølgelig!

Den lille hytta har dessverre ingen faktiske bruksområder, selv ikke engang for figurer fra de villeste Hollywood-filmer.

– Vi bestemte oss for å bygge et mikrohus for å vise at vi kan realisere slike mikrosystem med stor nøyaktighet på toppen av en bit optisk fiber, sier Jean-Yves Rauch ved FEMTO-ST-instituttet i Besaçon i Frankrike.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Vacuum Science and Technology, og prosjektet var en test av en ny plattform for nanokonstruksjon av 3D-komponenter på latterlig små overflater, skriver LiveScience.

Forskerne skar ut svært tynne ark av silisiumdioksid med en fokusert ionestråle. Deretter ble bitene brettet på plass av et sett med bittesmå robotarmer – nesten som en origamifigur.

Det mikroskopiske huset ble skåret ut i det syltynne materialet med en stråle ladede partikler, og deretter satt sammen av bittesmå robotarmer. (Bilde:Toppbilde: Jean-Yves Rauch [CC by 4.0], via Journal of Vacuum Science & Technology.)

Husets fire vegger er drøyt 0,0006 tommer i lengde, det vil si 15 milliondeler av en meter. I tillegg har det syv vinduer og flislagt tak. Det har til og med en liten pipe på taket!

– Det snør og blir kaldt om vinteren i Besançon, skriver forskerne i artikkelen.

Dette er, som sagt, kun en demonstrasjon av nøyaktigheten til systemet. Forskningsgruppen er allerede i gang med å utvikle nye mikrostrukturer som kan gjøre det mulig å oppdage strålingsnivåene i jetmotorer eller virus i blodårer.

Men verdens minste hus har dessverre liten nytteverdi. Enn så lenge…

Toppbilde: Jean-Yves Rauch [CC by 4.0], via Journal of Vacuum Science & Technology.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.