Du kanskje allerede hørt lydklippet gjentatte ganger de siste dagene. Meningene er delte med, lite gehør for motpartens sanseopplevelser. Men de som hører «Laurel» har – teknisk sett – rett!

De fleste av oss husker nok den famøse «Kjolen» som spredte seg som ild i tørt internettgress og splittet verdensveven i to standhaftige leire: De som så en svart og blå kjole, og de som ikke kunne forstå annet enn at kjolen var gull og hvitt.

Nå har folk inntatt barrikadene på ny, og denne gangen er det dette lydklippet det strides om:

Premisset er ganske enkelt: Noen av lytterne hører «Yanny», mens andre hører «Laurel». Men bakgrunnshistorien for klippet er litt mer sammensatt.

For en drøy uke siden satt amerikanske Katie Hetzel, som går førsteåret ved Flowery Branch High School i Georgia, og pugget verdenslitteratur. Ifølge nettstedet Wired, var «laurel» (i denne sammenhengen «laurbærkrans») et av ordene hun øvde seg på, og Hetzel slo opp ordet på Vocabulary.com som også har en lydinnspilling av uttalelsen.

Du kan kanskje gjette hva hun hørte? Hint: Det var ikke ordet hun leste på skjermen foran seg…

– Jeg spurte vennene mine og alle hørte forskjellige ting, forklarer Hetzel. Hun tok opp klippet og delte det i sosiale medier. En avgangselev ved samme skole tok videoen og delte det videre, og en venn av han igjen la ut klippet på nettsamfunnet Reddit.

Derfra tok det helt av!

Men hvor kommer klippet fra?

Ifølge en av grunnleggerne bra Vocabulary.com, Marc Tinkler, er ordet lest inn av en operasanger fra originalbesetningen av Broadway-musikalen Cats helt tilbake i 2007. Da nettstedet ble lansert, spilte de inn stemmene til personer med god uttalelse, og operasangere – som må synge tekster i språk de egentlig ikke snakker, var midt i blinken. Ordet han leste inn var altså «laurel».

De som hører det ordet i lydklippet har altså rett. Men hvorfor er det da mange som ikke klarer å høre annet enn «Yanny»?

Lars Riecke ved Universitetet i Maastricht sier til nettstedet The Verge at det ikke er en illusjon, men snarere en tvetydig figur, en slags auditiv ekvivalent av «Rubins vase»: To personer i profil som også danner en vase:

Et eksempel på «Rubins vase» hvor to ansikter sett i profil også danner en vase. (Bilde:John smithson 2007, via Wikimedia Commons.)

Nøkkelen er hvilke lyder vi plukker opp: Den akustiske informasjonen som gjør at vi hører «Yanny» er høyere enn informasjonen som gjør at vi hører «Laurel». De ulike opplevelsene skyldes derfor lydsystemet vi bruker til avspillingen og mekanikker i ørene våre, men også hva vi forventer å høre, forklarer Riecke, som er assisterene professor i auditiv og kognitiv nevrovitenskap.

Etter hvert som vi blir eldre plukker vi opp færre høye frekvensområder. Lydene for L og Y består av flere frekvensområder på en gang, forklarer Riecke. Han tror at de høye frekvensene som danner Y-lyden på kunstig vis er blitt forsterket, mens L-lyden er blitt senket. «Gamle» Reicke hører selv «Laurel», mens hans 8 år gamle datter hører «Yanny».

Betyr det at du blitt lurt og manipulert? Ja – men ikke nødvendigvis med overlegg.

– Dette høres ut som et opptak av et opptak av et opptak, hvor noen har tatt opp lyden fra en datamaskin med telefonen sin. Og i denne prosessen har en del lavfrekvent informasjon, som er så viktig for å tolke lyden, gått tapt, sier hjerneforsker Tyler Perrachione ved Boston University til Wired.

Hører du «Yanny» tar du altså egentlig feil – samtidig som du har rett. Det kan nemlig hende du hører lyder som «Laurel»-gjengen ikke klarer å plukke opp.

Eller kanskje må du bare bruke endre hodetelefoner…

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.