Edderkopper har aldri vært menneskets beste venn, men nå er de i ferd med å lære seg noen triks.

Forskere ved Universitetet i Manchester har nemlig lært en edderkopp til å gjøre spektakulære hopp – på kommando. Edderkoppen, som har fått navnet Kim, er en Phidippus regius, en art av små edderkopper som blir knapt to centimeter lange.

Målet med forskningen er å finne ut hvorfor edderkoppen – som også kalles jumping spider – har utviklet seg på måten den har gjort. Det er den første av denne typen studie som benytter seg av CT-scanning i 3D og høyhastighetskamera med høy oppløsning.

Svaret kan være av stor praktisk interesse. Arten kan hoppe hele seks ganger så langt som sin egen kroppslengde. Til sammenligning klarer ikke mennesker flest å hoppe stort mer enn 1.5 ganger vår kroppslengde (verdensrekorden er riktignok 8,95 meter, satt i 1991 av Mike Powell). Forskerne håper derfor at funnet kan bidra til å utvikle en ny generasjon roboter som er inspirert av naturen.

– Styrken til beinene kan være opp mot fem ganger vekten til edderkoppen – dette er utrolig og dersom vi kan forstå disse biomekanismene kan vi bruke dem på andre forskningsområder, sier Mostafa Nabawy, som har ledet forskningen, i en pressemelding.

Forskningsgruppen skaffet seg først fire edderkopper, men Kim var den eneste forskerne fikk til å hoppe som de ville. Kim er trent til å hoppe fra ulike høyder og avstander.

Ifølge pressemeldingen har det vært kjent i 50 år at edderkopper bruker hydraulikk til å strekke beina, men det har vært ukjent hvorvidt dette blir brukt til å gi ekstra kraft i hoppene.

Foto: Universitetet i Manchester

– Våre resultater antyder at selv om Kim kan bevege beinene sine med hydraulikk, trenger hun ikke denne ekstra kraften for å oppnå hennes ekstraordinære hopp, sier Bill Crowther, som også bidro til studien.

Toppbilde: Tim L. Heller, via Wiki Commons (CC BY-SA 4.0)

National Geographic