Edderkopper har aldri vært menneskets beste venn, men nå er de i ferd med å lære seg noen triks.

Forskere ved Universitetet i Manchester har nemlig lært en edderkopp til å gjøre spektakulære hopp – på kommando. Edderkoppen, som har fått navnet Kim, er en Phidippus regius, en art av små edderkopper som blir knapt to centimeter lange.

Målet med forskningen er å finne ut hvorfor edderkoppen – som også kalles jumping spider – har utviklet seg på måten den har gjort. Det er den første av denne typen studie som benytter seg av CT-scanning i 3D og høyhastighetskamera med høy oppløsning.

Svaret kan være av stor praktisk interesse. Arten kan hoppe hele seks ganger så langt som sin egen kroppslengde. Til sammenligning klarer ikke mennesker flest å hoppe stort mer enn 1.5 ganger vår kroppslengde (verdensrekorden er riktignok 8,95 meter, satt i 1991 av Mike Powell). Forskerne håper derfor at funnet kan bidra til å utvikle en ny generasjon roboter som er inspirert av naturen.

– Styrken til beinene kan være opp mot fem ganger vekten til edderkoppen – dette er utrolig og dersom vi kan forstå disse biomekanismene kan vi bruke dem på andre forskningsområder, sier Mostafa Nabawy, som har ledet forskningen, i en pressemelding.

Forskningsgruppen skaffet seg først fire edderkopper, men Kim var den eneste forskerne fikk til å hoppe som de ville. Kim er trent til å hoppe fra ulike høyder og avstander.

Ifølge pressemeldingen har det vært kjent i 50 år at edderkopper bruker hydraulikk til å strekke beina, men det har vært ukjent hvorvidt dette blir brukt til å gi ekstra kraft i hoppene.

Foto: Universitetet i Manchester

– Våre resultater antyder at selv om Kim kan bevege beinene sine med hydraulikk, trenger hun ikke denne ekstra kraften for å oppnå hennes ekstraordinære hopp, sier Bill Crowther, som også bidro til studien.

Toppbilde: Tim L. Heller, via Wiki Commons (CC BY-SA 4.0)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.