Et rolig nabolag, på en øy kjent for sitt gode vær og vakre natur, ble utsatt for voldsomme naturkrefter i forrige uke. Flere vulkanutbrudd de siste dagene har snudd hverdagen på hodet for flere av beboerne på Hawaii.

Det hele startet med at øyas aktive vulkan Kilauea fikk et utbrudd på torsdag. Deretter åpnet bakken seg og glovarm lava sprutet ut av sprekken. Det idylliske grønne landskapet forandret seg til lavaens gule, røde og svarte.

Lavaen skal ha blitt skutt opptil 30 meter i lufta. Videoen under er filmet med en drone og viser deler av det skremmende utbruddet.

I videoen kan du se hvordan lavaen deler bakken, og hvordan lavaen først skytes opp i luften før den renner ut fra sprekken mellom trærne i den tettvokste skogen.

Øya har i løpet av helga opplevd flere slike utbrudd.

Foreløpig har minst 1800 av beboerne fått beskjed om å flykte fra området. Faren ligger ikke bare i den voldsomme temperaturen på over 1000 grader celsius. Myndighetene rapporterer også om ekstremt høye nivåer av farlig svovelgass i området.

Hittil har lavaen ødelagt 26 hjem og truer flere titalls til, melder lokale medier. Ifølge amerikanske myndigheter ble det i forrige uke målt nær 70 jordskjelv med styrke på 2.5 eller mer på Richters skala.

Hawaiis vulkaner er svært nøye overvåket. Det er likevel vanskelig å anslå nøyaktig hvor og når neste utbrudd kommer. Forskere måler signaler fra vulkanen noen dager før utbruddet, men selv da er det vanskelig å estimere hvor lenge det vil vare, siden magmaen kommer fra så dypt i jordas indre, forklarer vulkanolog Janine Krippner til National Geographic.

 

Toppbilde: Skjermdump: Jeremiah Osuna via Twitter.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.