Å bite negler er ikke bare en dårlig uvane, det kan faktisk få alvorlige konsekvenser. Det fikk en 28 år gammel brite erfare.

Luke Hanoman fra Southport i England beit neglene sine og dro av en liten hudbit, som man ofte gjør. Etterhvert begynte han å få influensaaktive symptomer som kaldsvette, skjelving og feber. Han bestemte seg likevel for å holde ut på jobb og vente til helga med å sove ut sykdommen. Fingeren ble samtidig verre og verre, og begynte etterhvert å dunke «uutholdelig» mye.

Da helgen endelig kom la han seg tidlig på fredag kveld, men sov helt til klokken 14 dagen etter. Da reagerte heldigvis noen, nemlig moren hans. Hun ringte sykehuset og fikk beskjed om at Luke hadde 24 timer på seg til å komme seg til legevakten! 

På sykehuset ble Luke diagnostisert med septisk sjokk, satt under kontinuerlig observasjon i et døgn og satt på en fire dager lang antibiotikakur. Etter at Luke var helt frisk fikk han beskjed om at han var heldig som fremdeles var i live.

En infeksjon vil som regel holde seg lokalt i stedet på kroppen hvor den oppstår fordi immunforsvaret vanligvis vil hindre den i å spre seg videre.

Om infeksjonen er alvorlig nok kan den en sjelden gang spre seg så raskt at immunforsvaret ikke rekker å gjøre noe. Istedet vil immunforsvaret overreagere og det hele kan ende opp med en betennelse som går gjennom hele kroppen. Dette kan behandles med antibiotika om det oppdages tidlig, noe det heldigvis gjorde for stakkars Luke.

Om ikke det får deg til å slutte å bite negler, vet vi ikke hva som hjelper! 

Toppbilde: Simon Law (CC BY-SA 2.0)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.