Ny forskning viser at planteriket er noe helt annet enn hva vi hadde sett for oss.

I fjor fant forskere ut at man kunne slå ut planter ved hjelp av narkose.

– Planter er egentlig bare svært trege dyr, hevdet entomolog og botanist Jack C. Schulz til BBC den gang.

Det vakte oppsikt, særlig siden planter ikke har et sentralnervesystem.

Nå er det blitt gjort nok et overraskende funn.

Planter bruker røttene sine til å sende underjordiske signaler til plantene rundt dem. En ny studie har til og med funnet ut hva de «snakker om». De sender blant annet ut advarsler om økt konkurranse om tilgang til dyrebare solstråler.

Røttene kommuniserer ved å skille ut kjemikalier i jorda, noe som påvirker veksten til plantene rundt dem og får naboene deres til å vokse raskere.

– Dersom vi har et problem med naboene våre, kan vi bare bytte bolig. Det kan ikke planter. Det har de akseptert, og de bruker signaler for å unngå konkurransesituasjoner og for å forberede seg for fremtidig konkurranse, sier økolog Velemir Ninkovic ved Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala og en av forskerne bak den ferske studien, til The Guardian.

Planter kommuniserer både over og under bakken. Illustrasjon: Ali Elhakeem et. al. (2018)

Planter har utviklet et kompleks kommunikasjonssystem for å kompensere for at de er fastgrodd i bakken, skriver det svenske universitetet i en pressemelding. Forskere har tidligere sett at planter tilpasser veksten sin når bladene deres berører naboplanter. Den nye forskningen viser at kommunikasjonen foregår under bakken også.

Ninkovic og hans kolleger simulerte berøringen til en naboplante ved å beføle bladene i ett minutt daglig med en sminkekost. Da de fjernet planten og plantet en ny en i samme sted, så de at den nye planten utviste lignende oppførsel. Den grodde flere blad og la færre røtter. Planter som ikke ble befølt, oppførte seg på vanlig måte.

Den første planten hadde lagt igjen en beskjed i jorden.

Tidligere har tesen at planter kommuniserer med hverandre blitt ledd av, men nye oppdagelser viser at planter nær konstant sender og mottar beskjeder.

 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.