En 103 år gammel bok om hunderaser viser hvor store endringer flere kjente hunderaser har gått gjennom etter lang tids avl. Mange av endringene er ikke bare synlige på utstiden, de er i mange tilfeller svært skadelige for hundenes helse.

Bloggen Dog behavior science har bladd litt i en over 100 år gammel bok om hunderaser. Der kan man tydelig se hvor mye enkelte hunder har forandret seg. Mennesker har lenge drevet med avl av hunder, faktisk har vi ifølge Science Alert avlet frem minst 167 nye hunderaser!

Det er ikke bare positivt. Mange av endringene er ikke bare eksterne, de har også i mange tilfeller ført til store helseproblemer for hunden. Spesielt oppstår det ofte problemer når lengde og størrelse på ting som hode, snute og hofter endres av estetiske årsaker.

Her er noen av de mest kjente hundene som har fått et radikalt endret utseende som følge av systematisk avl. 

Bull terrier 

Bull terrierene har fått sin karakteristiske hodeform på grunn av avl. Men den har også fått flere tenner og en tendens til å jage sin egen hale, ifølge Dog behaviour science.

Boxer

Etter lang tids avl har Boxer-hunder et kortere ansikt som går litt oppover. Den har også fått problemer med å regulere egen temperatur når det er varmt, og har blant de høyeste forekomstene av kreft hos hunder.

Schäfer

Schäferhundene pleide å veie rundt 25 kg, men ligger nå på rundt 38 kg, som er en enorm forskjell. Mange av hundene sliter også med dårlige hofter og dårlige bakbensvinkler.

Bulldog 

Bulldog ble tidligere brukt som kamphunder som sloss mot okser (Derav navnet) og bjørner (!). Det skjer heldigvis ikke så mye lenger, men bulldogger sliter med mange helseproblemer. For å nevne noen: medianalderen er på knappe 6 år og 3 måneder, 3 av 4 bulldogger har hofteleddsdysplasi og omtrent 80% av alle bulldogger må tas med keisersnitt da hodene deres ofte er for store for fødekanalen.

Problemer relatert til avl er faktisk et så stort problem at Veterinærforeningen i Norge nylig publiserte et opprop mot det de kaller «dysfunksjonell avl». Den kan du lese her.

Uansett hva som er løsningen på problemet er det vanskelig å være uenig i at vi ikke bør avle frem hunder med store lidelser bare fordi de skal se bra ut. Det har hundene våre fortjent. 

Alle bilder og toppbilde: Dog behavior science

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.