En ny video viser for første gang en celle som beveger seg i fantastisk høy kvalitet.

Howard Hughes Medical Institute i Maryland i USA la nylig ut en fantastisk video. De har nemlig publisert video av en immuncelle som beveger seg inne i det indre øret til en sebrafisk.

På videoen kan man se immuncellene spise opp blå prikker, dextran, store molekyler bygd opp av glukose. Ikke bare er det stort å få så gode bilder av celler som beveger seg, det er også viktig å endelig kunne se celler i sitt naturlige habitat. Tidligere har man for eksempel stort sett bare sett celler plassert på objektglass.

For å kunne filme immuncellene i øret til sebrafisken, bestemte fysikeren og teamlederen ved universitetet, Eric Betzig, seg for å kombinere to teknikker.

En sebrafisk. Foto: Azul/Wikipedia/

De kombinerte nemlig adaptiv optikk, en teknikk som fjerner effektene av atmosfærisk forvregning og brukes i astronomiske teleskoper. Adaptiv optikk sender laserstråler mot cellene forskerne vil filme, og finner sånn ut hvor mye lyset forvrenges når det passerer gjennom hud og annet biologisk materiale. Forskerne sender så like mye forvrenging tilbake for å fjerne effekten, litt som et noise-cancelling headset fungerer.

På denne måten får man dermed et klart bilde av cellene.

Lattice light-sheet microscopy-teknologien tar så flere bilder over kort tid uten å skade cellene. Disse bildene kombineres til fantastiske og klare 3D-bilder. Dette kan også brukes til å se inni celler. Her er for eksempel organceller inni øyet til en sebrafisk.

Foto: (T. Liu et al./Science 2018)

Forhåpentligvis vil denne teknikken bidra til store fremskritt innen forskningen fremover. I tillegg ser det også helt fantastisk ut. 

Toppbilde: Skjermdump/Howard Huges Medical Institute 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.