Enkelte eksperter mener Picassos geni sprang ut fra hans mørke sider. Nå utforskes begge sider av den legendariske kunstneren i en ny sesong av serien «Genius».

Antonio Banderas kan se huset Pablo Picasso ble født i fra sin egen terrasse i Malaga.

Da han var barn stoppet moren alltid utenfor Picasso-huset og sa:

«Se, Antonio.»

Pablo Picasso er Banderas’ aller største helt.

– De tilbød meg å spille karakteren både da jeg var i 20-årene og 30-årene, men jeg sa alltid ‘Nei, jeg vil ikke spille ham ennå. Jeg beundrer ham for mye. Han har vært mitt idol siden jeg var liten’, sier han til Hollywood Reporter.

Nå har han omsider takket ja til å spille ham i sesong to av serien «Genius» – som har premiere på National Geographic søndag klokken 21.00.

(National Geographic/Dusan Martincek)

– Udiskutable verdensgenier

I den Emmy-nominerte første sesongen av antologi-serien portretterte Geoffrey Rush Albert Einstein.

I sesong to flyttes fokuset over på den legendariske kunstneren Pablo Picasso: En mann med et bemerkelsesverdig begivenhetsrikt og konfliktfylt liv. Og et av få navn i verdenshistorien som er umiddelbart gjenkjennelig over hele verden, ifølge ansvarlig produsent Kenneth Biller.

– Det er kun noen få skikkelser, siden vi sender i 171 land, som umiddelbart gjenkjennes som udiskutable verdensgenier: Einstein, Da Vinci – Picasso. Du må opp på det nivået før publikum, enten det sogner til Romania eller Nederland, sporenstreks tenker: «Ja visst!» sier han til D2.

«Monsteret i Montmartre»

Kunstneren Picasso var like produktiv som han var bejublet og produserte anslagsvis over 20.000 kunstverk i løpet av sitt liv. Han ble kåret til århundrets kunstner av Time Magazine i 2003 og skapte en helt ny retning innen kunsten da han malte «Les Demoiselles D’Avignon» i 1907, nemlig kubismen.

Men mennesket Picassos ettermæle er preget av hans voldsomme personlighet.

«Monsteret i Montmartre» har biograf Arianna Huffington kalt ham, skriver D2.

«Han var en ulv,» sier Samantha Colley til D2. Hun spiller Dora Maar, en av Picassos elskere, som han innledet et forhold til samtidig som han hadde fått barn med Marie-Thérèse Walter. Barnet fikk han bak ryggen til sin faktiske kone Olga Khokhlova.

– Kunne fylt en kirkegård

(National Geographic/Dusan Martincek)

Til tross for at Picasso er Banderas’ store idol – «Han var for stor til at jeg skal kunne sammenligne meg med ham. Han var en sol full av lys som forandret kunsthistorien», sier han til D2 – er også han åpen om Picassos mørkere sider.

– Visste du at Picassos barnebarn Pablito skal ha stått på en gate nær hans hjem i Frankrike med et brett med sandwicher da hans bestefar nektet ham å besøke ham i sine siste dager, spør han The New York Times’ journalist.

Pablito tok livet sitt etter at han ble nektet å være med i bestefarens begravelse.

– Min far både levde og døde som en knust mann fordi han var Picassos sønn. Mitt mors liv ble ødelagt også; min bror Pablito tok livet sitt ved å drikke blekemiddel da han var 24; min bestemor døde lam. To av min bestefars kvinnelige kompanjonger tok livene sine. Det er objektive bevis på at min bestefars oppførsel hadde en destruktiv effekt. Det var så mange dødsfall rundt ham at du kunne fylt en kirkegård, sa ett av hans barnebarn, Marina, til The Telegraph i 1999.

– Fra et mørkt og rasende sted

(National Geographic/Dusan Martincek)

Er det slik at drivet som gjorde ham til en genierklært kunstner også gjorde ham til «et monster» eller «en ulv»?

– Enkelte, når de blir konfrontert med en artist som Picasso, sier han var en fantastisk kunstner, men et forferdelig menneske – men at de to ikke har noe å gjøre med hverandre, sier Miles Unger som har skrevet boken «Picasso and the Painting That Shocked the World» til National Geographic.

– Jeg mener det er en feil, spesielt i Picassos tilfelle, for hans holdninger til kvinner var en så stor del av kunsten hans. Det betyr ikke at vi skal tilgi hans behandling av kvinner, men man må også erkjenne at kunst ofte kan komme fra et veldig mørkt og rasende sted.

Den yngre Picasso

(National Geographic/Dusan Martincek)

– Problemet var at Picasso ønsket alt, alt hele tiden, sier Banderas til The New York Times.

«Genius: Picasso» adresserer Picassos problematiske forhold til kvinner i like stor grad som hans kunst.

Allerede i første episode er Marie-Thérèse hjemme med deres barn mens han er på stranden og elsker med Dora. Senere begynner de to kvinnene å slåss med hverandre foran Picasso mens han maler.

Samantha Colley (Dora Maar) og Poppy Delevingne (Marie Thérèse) i sesong 2 av National Geographics Genius (National Geographic/Dusan Martincek)

Alex Rich spiller den yngre Picasso. Gjennom hopp frem og tilbake i tid blir vi kjent både med den unge ambisiøse kunstneren som hoppet av akademiske studier for å dyrke sin egen stil, og den eldre kunstneren som er på høyden av sin karriere, men som stadig sårer menneskene rundt seg dypt.

Klar for sin livs rolle

Ifølge The New York Times, var Antonio Banderas den første produsentene Kenneth Biller og Ron Howard tenkte på til å spille Picasso.

Etter at Banderas tidligere hadde sagt nei til rollen, fryktet de at det trengtes en god dose overtalelse for å få ham til å takke ja. Men Banderas svarte ja med en gang.

Han oppdaget første sesong av Genius mens han bladde gjennom nye serier på Apple TVen sin. Han så hele sesongen på to dager.

Etter et hjerteinfarkt for om lag ett år siden begynte Banderas å tenke annerledes under innspilling av den første filmen han spilte inn etter at han ble frisk igjen.

– Jeg var ikke så nervøs for hva som ville bli resultatet av dette, hva som ville være folks meninger. Nei, det handlet om meg. Det var – vel, det var veldig ekte fordi jeg elsker dette yrket, sier han til The New York Times.

– Etter dette begynte ting å skje helt magisk. Picasso kom vandrende inn i livet mitt.

Genius: Picasso har premiere søndag kl. 21 på National Geographic.

Toppbilde: (National Geographic/Dusan Martincek)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.